Τα smartphones, όπως και οι άνθρωποι, έχουν ένα περιορισμένο εύρος θερμοκρασιών στο οποίο λειτουργούν βέλτιστα. Καθώς τα ακραία θερμικά φαινόμενα συμβαίνουν πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής, πολλά κινητά τηλέφωνα πιέζονται πέρα από τις ασφαλείς θερμοκρασίες λειτουργίας τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, όπως επιβράδυνση των επιδόσεων, βλάβη της μπαταρίας, ακόμη και πλήρη απενεργοποίηση. Με ακόμα πιο ζεστά καλοκαίρια να προβλέπονται για το μέλλον, είναι ανάγκη να μάθουμε τρόπους για να διατηρήσουμε το τηλέφωνό μας δροσερό για να λειτουργεί σωστά.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, όταν ένα τηλέφωνο ζεσταίνεται υπερβολικά, οι ενσωματωμένοι αισθητήρες ενεργοποιούν διάφορα μέτρα για την προστασία της συσκευής. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις, περιορισμό της απόδοσης ή ακόμη και πλήρη απενεργοποίηση. Ενώ αυτά τα μέτρα προφυλάσσουν το τηλέφωνο από άμεση βλάβη, η συχνή έκθεση στη θερμότητα μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και να προκαλέσει βλάβη σε άλλα εσωτερικά εξαρτήματα.

Τα smartphones παράγουν θερμότητα μέσω της τακτικής χρήσης και, δεδομένου ότι δεν έχουν την ικανότητα να αποβάλλουν θερμότητα όπως οι άνθρωποι, αυτή η εσωτερική θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί γρήγορα, ειδικά όταν συνδυάζεται με υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες.

Οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι τα περισσότερα τηλέφωνα θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος φτάσει περίπου τους 110°F ή όταν εκτεθούν σε άμεσο ηλιακό φως σε μια ζεστή μέρα. Δυστυχώς, αυτού του είδους η ζέστη γίνεται όλο και πιο συχνή. Ο Μάιος του 2024 σηματοδότησε τον 12ο συνεχόμενο μήνα με θερμοκρασίες ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο, με κύματα καύσωνα να καίνε περιοχές όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη και η Αίγυπτος. Στις ΗΠΑ, ένας θερμικός θόλος αναμένεται να φέρει θερμοκρασίες ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.

Οι τρόποι αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του smartphone

Υπάρχουν διάφορα σημάδια που δείχνουν ότι το τηλέφωνό σας υπερθερμαίνεται. Ένα από αυτά είναι η επιβράδυνση της απόδοσης. Το τηλέφωνο θα επιβραδύνει σκόπιμα τον επεξεργαστή του για να αποφύγει την παραγωγή ακόμη περισσότερης θερμότητας, αλλά αυτή η επιβράδυνση μπορεί να έρθει πολύ αργά για να αποτρέψει κάποια ζημιά. Ένα άλλο σημάδι είναι οι εφαρμογές που παρουσιάζουν δυσλειτουργίες ή καταρρέουν εντελώς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων.

Τα περισσότερα smartphones θα προειδοποιούν τους χρήστες όταν πρόκειται να υπερθερμανθούν. Επιπλέον, οι εφαρμογές τρίτων μπορούν να παρακολουθούν τις θερμοκρασίες των τηλεφώνων σε πραγματικό χρόνο. Μια απλούστερη μέθοδος είναι να δίνετε προσοχή στο πώς αισθάνεστε το τηλέφωνο στο χέρι σας – αν γίνεται δυσάρεστα ζεστό, είναι πιθανό να υπερθερμαίνεται.

Η έκθεση στη θερμότητα αποτελεί σημαντική απειλή για την μπαταρία ενός smartphone. Ενώ οι μπαταρίες υποβαθμίζονται φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική θερμότητα μπορεί να επιταχύνει σημαντικά αυτή τη διαδικασία. Η κόλλα που χρησιμοποιείται για τη συγκράτηση της οθόνης του τηλεφώνου μπορεί επίσης να χαλαρώσει αν ζεσταθεί πολύ. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπερβολική συσσώρευση θερμότητας μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε καύση της μπαταρίας, προκαλώντας ενδεχομένως πυρκαγιά ή μικρή έκρηξη.

Υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προστατέψετε το τηλέφωνό σας από ζημιές λόγω θερμότητας. Η διατήρησή του μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και τα ζεστά περιβάλλοντα, όπως τα ταμπλό του αυτοκινήτου, είναι ζωτικής σημασίας. Είναι επίσης συνετό να αποφεύγετε την εντατική χρήση του τηλεφώνου, καθώς αυτό επιβαρύνει περισσότερο τον επεξεργαστή και παράγει περισσότερη θερμότητα. Η χρήση της λειτουργίας αεροπλάνου για την ελαχιστοποίηση της δραστηριότητας στο παρασκήνιο μπορεί να βοηθήσει.

Η αφαίρεση της θήκης του τηλεφώνου σας μπορεί επίσης να βελτιώσει την απαγωγή της θερμότητας, αν και ορισμένες θήκες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για καλύτερη ροή αέρα χρησιμοποιώντας υλικά που αναπνέουν. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη φόρτιση του τηλεφώνου σας σε θερμά περιβάλλοντα, καθώς η ίδια η φόρτιση παράγει θερμότητα. Εάν πρέπει να το φορτίσετε, μην χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο ενώ είναι συνδεδεμένο στην πρίζα.

Τέλος, αν το τηλέφωνό σας υπερθερμανθεί, αφήστε το να κρυώσει σταδιακά. Αποφύγετε τις δραστικές αλλαγές θερμοκρασίας, όπως το να το βάλετε στο ψυγείο, καθώς αυτές οι απότομες διακυμάνσεις μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετη ζημιά στα εσωτερικά εξαρτήματα.

Διαβάστε ακόμη