Μια νεοσύστατη επιχείρηση φωτοβολταϊκών πάρκων με έδρα την Καλιφόρνια, η Planted Solar, εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων από τις εταιρείες Breakthrough Energy Ventures του Μπιλ Γκέιτς και Khosla Ventures. Η τεχνολογία της Planted Solar υπόσχεται να μειώσει τη γη και την εργασία που απαιτούνται για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, καθιστώντας δυνατή την κατασκευή των πάνελ σε προηγουμένως ακατάλληλες τοποθεσίες.

Η προσέγγιση της Planted Solar χρησιμοποιεί μοναδικό λογισμικό μοντελοποίησης και ρομπότ για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ηλιακών συστοιχιών που μπορούν να αναπτυχθούν σε δύσκολα εδάφη. Μόλις οριστικοποιηθεί ο ψηφιακός σχεδιασμός, τα ρομπότ κατασκευής λαμβάνουν οδηγίες και προχωρούν στην κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου. Η μέθοδος αυτή, σύμφωνα με την Planted Solar, μειώνει σημαντικά τόσο τον χρόνο όσο και το κόστος που συνεπάγεται η παραδοσιακή κατασκευή αυτών των πάρκων.

Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας της Planted Solar είναι η βελτιωμένη αποδοτικότητα της χρήσης γης. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα συστήματά της μπορούν να παράγουν 1 μεγαβάτ ενέργειας χρησιμοποιώντας μόνο δύο στρέμματα γης, σε σύγκριση με τα πέντε στρέμματα που συνήθως χρειάζονται τα συμβατικά φωτοβολταϊκά πάρκα. (Ενδεικτικά, 1 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας μπορεί να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια περίπου 170 σπίτια). Με την ελαχιστοποίηση της χρήσης γης, των υλικών και του χρόνου κατασκευής, η Planted Solar αναφέρει ότι μπορεί να επιτύχει μείωση του κόστους του συστήματος κατά 50%, παρέχοντας καθαρή ενέργεια σε χαμηλότερη τιμή και με ταχύτερο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης.

Η διαθεσιμότητα γης είναι ένας πιθανός περιοριστικός παράγοντας για φωτοβολταϊκά έργα μεγάλης κλίμακας, με το Γραφείο Διαχείρισης Γης των ΗΠΑ εκτιμά ότι η χώρα θα απαιτήσει 22 εκατομμύρια στρέμματα γης για φωτοβολταϊκά. Η τεχνολογία της Planted Solar έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά αυτό το αποτύπωμα, καθιστώντας την ηλιακή ενέργεια μια πιο βιώσιμη επιλογή σε περιοχές που προηγουμένως θεωρούνταν ακατάλληλες.

Η πρόσφατη χρηματοδότηση θα επιτρέψει επίσης στην Planted Solar να επεκτείνει τις δραστηριότητές της εντός των ΗΠΑ και να διερευνήσει ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής ανάπτυξης, η Planted Solar ανακοίνωσε τη σύναψη συνεργασίας με την Cultivate Power -μια εταιρεία ανάπτυξης ηλιακών συστημάτων και αποθήκευσης- για την κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων 11 μεγαβάτ το 2024.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της τεχνολογίας της Planted Solar, ιδίως την ικανότητά της να τοποθετεί αποτελεσματικά πάρκα σε απότομες πλαγιές. Παραδοσιακά, τα πάρκα αυτά κατασκευάζονται σε επίπεδες, χαμηλής γεωργικής αξίας εκτάσεις, όπου η διάβρωση και η διατήρηση της βλάστησης δεν αποτελούν σημαντικές ανησυχίες, σύμφωνα με τη Λάρα Χαγίμ (Lara Hayim), επικεφαλής της έρευνας για την ηλιακή ενέργεια στο BloombergNEF.

Συνολικά, η τεχνολογία της Planted Solar έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον κλάδο των φωτοβολταϊκών πάρκων μειώνοντας τις απαιτήσεις χρήσης γης και το κόστος, επιτρέποντας, παράλληλα, την κατασκευή σε προηγουμένως απρόσιτες τοποθεσίες. Αν και παραμένουν ορισμένες προκλήσεις, η προσέγγιση της Planted Solar αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια για ευρύτερη υιοθέτηση της ηλιακής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη