Οι ερευνητές του γερμανικού Ινστιτούτου Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE (Fraunhofer ISE) εφαρμόζουν τεχνικές βαθιάς μάθησης και εργαλεία μοντελοποίησης ψηφιακών διδύμων για τη βελτιστοποίηση των συστημάτων ελέγχου των φωτοβολταϊκών συστημάτων παρακολούθησης για χρήση σε αγροβολταϊκά και βελτιστοποιημένα για τη βιοποικιλότητα φωτοβολταϊκά συστήματα, σύμφωνα με το περιοδικό pv.
Ο στόχος είναι να είναι σε θέση να τοποθετούν αυτόματα τα φωτοβολταϊκά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των φυτών που αναπτύσσονται από κάτω με βάση τις μικροκλιματικές συνθήκες και να βελτιστοποιούν την απόδοση με βάση τις συνθήκες και τα τιμολόγια του δικτύου. Οι ερευνητές ευελπιστούν να αναπτύξουν ένα έτοιμο για την αγορά υπολογιστικά ελαφρύ και οικονομικά αποδοτικό σύστημα προβλεπτικού ελέγχου για ηλιακούς ιχνηλάτες.
Το έργο, γνωστό ως DeepTrack, είναι μια συνεργασία μεταξύ της Zimmermann PV-Tracker, που ανήκει στον όμιλο Zimmermann PV-Steel Group, και του Fraunhofer ISE. Περιελάμβανε τη δημιουργία ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με διφασικά φωτοβολταϊκά στον υπαίθριο χώρο δοκιμών απόδοσης του ISE στη νότια Γερμανία. Προβλέπει αύξηση της χρήσης των trackers, ισχυρότερα συστήματα ελέγχου και μεγαλύτερη υιοθέτηση των αγροβολταϊκών (APV) στη Γερμανία.
Η ερευνητική εγκατάσταση χρησιμοποιεί ιχνηλάτες που παρέχονται από την Zimmermann PV-Tracker και με συστήματα αισθητήρων παρακολούθησης για τη μέτρηση του διάχυτου φωτός, για παράδειγμα. Τα δεδομένα πεδίου που συλλέγονται χρησιμοποιούνται στα μοντέλα ψηφιακών διδύμων, μαζί με ορισμένα σύνολα δεδομένων, όπως οι μετεωρολογικές προβλέψεις. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν τεχνικές βαθιάς μάθησης τεχνητών νευρωνικών δικτύων για να ενεργοποιηθούν συστήματα ελέγχου που δρομολογούν ενέργειες των ιχνηλατών με βάση τόσο τις απαιτήσεις φωτισμού των παρακάτω ποικιλιών φυτών όσο και τα τιμολόγια τροφοδοσίας του δικτύου σε ορισμένες ώρες της ημέρας, για παράδειγμα.
Οι ερευνητές αναμένουν αύξηση της χρήσης των συσκευών παρακολούθησης. Αναφέρονται στους νέους γερμανικούς κανονισμούς που αναμένεται να επιτρέψουν την αυξημένη υιοθέτηση των αγροβολταϊκών, καθώς και στις προβλέψεις της βιομηχανίας που προβλέπουν 60% διείσδυση της ιχνηλάτησης μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, επικαλούμενοι τον Διεθνή χάρτη πορείας τεχνολογίας για τα φωτοβολταϊκά από τη Γερμανική Ομοσπονδία Μηχανικών (VDMA). Επισημαίνουν επίσης μια τάση της ισπανικής αγοράς, όπου οι ιχνηλάτες φέρονται να χρησιμοποιούνται στα “περισσότερα νεόκτιστα επίγεια” φωτοβολταϊκά συστήματα.
Το ερευνητικό έργο DeepTrack χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων, Εργασίας και Τουρισμού της Βάδης-Βυρτεμβέργης της Γερμανίας και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις αρχές του 2025. Είναι ένα από τα πολλά αγροβολταϊκά έργα στα οποία εργάζεται επί του παρόντος το Fraunhofer ISE.
Διαβάστε ακόμη