Η Google συνεργάστηκε με την Fervo Energy, μια εταιρεία που αναπτύσσει γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιώντας τεχνικές από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, για να τροφοδοτήσει τα κέντρα δεδομένων της στην Nevada με καθαρή ενέργεια. Η γεωθερμική ενέργεια αξιοποιεί τη θερμότητα από τον πυρήνα της Γης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η μέθοδος της Fervo περιλαμβάνει βαθιά γεώτρηση και διάτρηση πετρωμάτων για τη δημιουργία αποθεμάτων ζεστού υγρού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περιστροφή των τουρμπινών, σύμφωνα με το clean technica.

Αυτή η μέθοδος θεωρείται πιθανή επανάσταση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επειδή μπορεί να παρέχει σταθερή ισχύ, σε αντίθεση με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια που είναι διαλείπουσες. Επιπλέον, η γεωθερμία δεν εξαρτάται από παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα νερού και έχει μικρότερο αποτύπωμα γης σε σύγκριση με άλλες ανανεώσιμες πηγές.
Ωστόσο, υπάρχουν προκλήσεις. Οι γεωτρήσεις μπορεί να είναι δαπανηρές και ενισχυμένα γεωθερμικά έργα σε άλλες χώρες έχουν προκαλέσει σεισμούς. Η Fervo δηλώνει ότι έχει εφαρμόσει πρωτόκολλα για τον μετριασμό αυτού του κινδύνου.

Η συμφωνία μεταξύ της Google, της Fervo και της NV Energy (της εταιρείας κοινής ωφέλειας) είναι επίσης καινοτόμος. Η Google θα αγοράσει 115 MW ανανεώσιμης ενέργειας από ένα γεωθερμικό εργοστάσιο που λειτουργεί η Fervo. Η NV Energy στη συνέχεια θα προμηθεύσει απευθείας αυτή την ενέργεια στην Google. Αυτός ο τύπος συμφωνίας, που ονομάζεται “τέλος καθαρής μετάβασης”, έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις εταιρείες κοινής ωφέλειας να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Παραδοσιακά, τα κέντρα δεδομένων θα αγόραζαν απευθείας καθαρή ενέργεια από παραγωγούς και θα την έγχυαν ξανά στο δίκτυο για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές τους.

Αυτή η νέα προσέγγιση θεωρείται ως τρόπος επιτάχυνσης της μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια, παρέχοντας οικονομικά κίνητρα στις εταιρείες κοινής ωφέλειας να επενδύσουν σε αξιόπιστες, βασικές πηγές καθαρής ενέργειας όπως η γεωθερμία. Η συμμετοχή της Google θεωρείται θετικό σημάδι για το μέλλον της γεωθερμικής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη