Το όνειρο της πτήσης με ηλιακή ενέργεια, που κάποτε είχε μείνει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, είναι πλέον μια απτή πραγματικότητα με την ανάπτυξη καινοτόμων αεροσκαφών με φωτοβολταϊκά. Αν και αυτά τα πρωτοποριακά αεροπλάνα μπορεί να μην είναι έτοιμα να αντικαταστήσουν τα επιβατικά αεροσκάφη, εγκαινιάζουν μια νέα εποχή της αεροπορίας με τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στην εναέρια επιτήρηση, την επικοινωνία, ακόμη και τις μεταφορές σε συγκεκριμένες περιοχές.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, τα φωτοβολταϊκά στις πτέρυγες και την άτρακτο συλλέγουν ενέργεια από τον ήλιο, επιτρέποντας στα αεροπλάνα να παραμένουν στον αέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ οι μπαταρίες αποθηκεύουν την πλεονάζουσα ενέργεια για την τροφοδοσία του αεροσκάφους τη νύχτα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι, η τεχνολογία των μπαταριών έχει βελτιωθεί, τα ηλιακά αεροπλάνα εξακολουθούν να περιορίζονται από το βάρος και την ισχύ τους.

Αυτοί οι περιορισμοί καθιστούν τα ηλιακά αεροπλάνα ακατάλληλα για εμπορικές επιβατικές πτήσεις. Ωστόσο, μπορούν να είναι ωφέλιμα για αποστολές εναέριας επιτήρησης και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε ζώνες καταστροφών. Σε αντίθεση με τα αερόστατα, τα ηλιακά αεροπλάνα μπορούν να κατευθύνονται, επιτρέποντάς τους να παραμένουν στο στόχο τους.

Τα ηλιακά αεροπλάνα μπορούν να καταγράφουν εικόνες και βίντεο υψηλής ανάλυσης ή να παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές. Μπορούν να προγραμματιστούν για μακροχρόνιες αποστολές επιτήρησης, που διαρκούν μήνες, χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασμός. Επιπλέον, μπορούν να αναπτυχθούν σε ζώνες καταστροφών για την παροχή προσωρινών υπηρεσιών επικοινωνίας.

Μια άλλη προσέγγιση περιλαμβάνει την πτήση των αεροπλάνων στη στρατόσφαιρα, ένα στρώμα της ατμόσφαιρας που βρίσκεται πάνω από τις περισσότερες καιρικές συνθήκες. Εδώ, τα αεροπλάνα μπορούν να λειτουργήσουν ως «κατευθυνόμενοι δορυφόροι» που παρέχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Για την ασφαλή πλοήγηση στη στρατόσφαιρα, τα αεροπλάνα αυτά απαιτούν προηγμένα συστήματα πρόβλεψης καιρού και μπορούν να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να βρουν τη βέλτιστη διαδρομή πτήσης.

Υπάρχουν επίσης ηλιακά αεροπλάνα σχεδιασμένα για τη μεταφορά ανθρώπων. Αυτά τα αεροπλάνα βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη και μπορούν να ταξιδέψουν μόνο με αργές ταχύτητες και σε καλές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για τη μεταφορά μεταξύ απομακρυσμένων κοινοτήτων σε ηλιόλουστες περιοχές.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τα ηλιακά αεροπλάνα είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για παραγωγή και πιστοποίηση σε μεγάλη κλίμακα. Καθώς η τεχνολογία των μπαταριών εξελίσσεται και το κόστος παραγωγής μειώνεται, τα ηλιακά αεροσκάφη έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε τον πλανήτη μας, να συνδέσουμε απομακρυσμένες κοινότητες και, ίσως, να επαναπροσδιορίσουν ακόμη και τις μεταφορές σε ηλιόλουστες περιοχές.

Διαβάστε ακόμη: