Μια νέα εφαρμογή με την ονομασία Ulangizi, που σημαίνει «συμβουλές» στα Chichewa, παρέχει στους μικροκαλλιεργητές στο Μαλάουι ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τη γεωργία. Σύμφωνα με το Bloomberg, η εφαρμογή που αναπτύχθηκε από την Opportunity International, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να απαντά στις ερωτήσεις των αγροτών σχετικά με τις καλλιέργειες και τα ζώα μέσω του WhatsApp. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή οι περισσότεροι αγρότες του Μαλάουι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και δεν μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν.

Το Ulangizi προσφέρει μια λύση λειτουργώντας σε βασικά smartphones και παρέχοντας απαντήσεις με φωνητικές σημειώσεις στην τοπική γλώσσα. Το πιλοτικό αυτό έργο έρχεται μετά την καταστροφή του γεωργικού τομέα του Μαλάουι από τον κυκλώνα Φρέντι, αναδεικνύοντας την ανάγκη για βελτιωμένες γεωργικές πρακτικές και ανθεκτικότητα.

Η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη γεωργία στο Μαλάουι και όχι μόνο. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό:

  • Αυξημένη παραγωγικότητα: Το Ulangizi παρέχει στους αγρότες πρόσβαση στις βέλτιστες πρακτικές, διπλασιάζοντας ή τριπλασιάζοντας δυνητικά τις αποδόσεις τους και συμβάλλοντας στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων επισιτιστικής ασφάλειας.
  • Εξοικονόμηση χρόνου: Οι αγρότες μπορούν να λαμβάνουν άμεσες απαντήσεις στις ερωτήσεις τους, εξαλείφοντας την αναμονή για τους συμβούλους συμβούλων.
  • Βελτιωμένη λήψη αποφάσεων: Το Ulangizi βοηθά τους αγρότες να διαγνώσουν ασθένειες και να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις καλλιέργειες.

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν:

  • Περιορισμένη πρόσβαση μέσω smartphone: Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει μόνο ένα smartphone για 150 χωρικούς.
  • Προβλήματα συνδεσιμότητας: Η ανομοιόμορφη κάλυψη δικτύου μπορεί να εμποδίσει τη χρήση εφαρμογών.
  • Κόστος δεδομένων: Ενώ το Μαλάουι διαθέτει οικονομικά προσιτά προγράμματα δεδομένων σε σύγκριση με άλλες αφρικανικές χώρες, το κόστος εξακολουθεί να αποτελεί βάρος για τους αγρότες που ζουν από τα προς το ζην.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, η αρχική επιτυχία του Ulangizi είναι ελπιδοφόρα. Η Opportunity International αναζητά χρηματοδότηση για την επέκταση του προγράμματος στο Μαλάουι και σε άλλες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, όπου έχουν ήδη δημιουργήσει δίκτυα υποστήριξης αγροτών.

Αυτό το εργαλείο με τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να γεφυρώσει το κενό γνώσης για εκατομμύρια μικροκαλλιεργητές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γίνουν πιο παραγωγικοί και ανθεκτικοί απέναντι στις κλιματικές προκλήσεις.

Διαβάστε ακόμη