Μια βρετανική νεοσύστατη επιχείρηση με την ονομασία Bactery αναπτύσσει μια επαναστατική τεχνολογία που χρησιμοποιεί βακτήρια στο έδαφος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η μέθοδος αυτή, που βασίζεται στις φυσικές διεργασίες των μικροοργανισμών του εδάφους, έχει τη δυνατότητα να παρέχει στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις φθηνή, βιώσιμη και μακροχρόνια ενέργεια.

Σύμφωνα με το euronews, η τεχνολογία της Bactery βασίζεται σε υπάρχουσα έρευνα σχετικά με τις μικροβιακές κυψέλες καυσίμου εδάφους (SMFC). Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στο έδαφος για τη δέσμευση ηλεκτρονίων που παράγονται από βακτήρια καθώς διασπούν οργανική ύλη. Τα δεσμευμένα ηλεκτρόνια ρέουν στη συνέχεια μέσω ενός εξωτερικού κυκλώματος, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια.

Οι ιδρυτές της εταιρείας οραματίζονται αυτές τις μπαταρίες που τροφοδοτούνται από βακτήρια ως ένα παιχνίδι που θα αλλάξει τα δεδομένα στη γεωργία. Οι αγρότες βασίζονται όλο και περισσότερο σε αισθητήρες και συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο για να παρακολουθούν τα χωράφια τους και να βελτιστοποιούν τη χρήση των πόρων. Ωστόσο, η τροφοδοσία αυτών των συσκευών αποτελεί συχνά πρόκληση. Οι παραδοσιακές μέθοδοι, όπως τα καλώδια, οι μπαταρίες μίας χρήσης και τα φωτοβολταϊκά, έχουν περιορισμούς. Τα καλώδια διαταράσσουν τα χωράφια, οι μπαταρίες απαιτούν συντήρηση και απόρριψη και τα φωτοβολταϊκά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες.

Οι μπαταρίες της Bactery προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα. Εκτιμάται ότι διαρκούν πάνω από 25 χρόνια, απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και κοστίζουν μόνο περίπου 30 ευρώ ανά μονάδα. Αυτή η λύση χαμηλού κόστους και μεγάλης διάρκειας ζωής εξαλείφει την ανάγκη για συχνή αντικατάσταση των μπαταριών και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μπαταριών μιας χρήσης. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά, λειτουργούν συνεχώς ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Παρέχοντας μια αξιόπιστη και βιώσιμη πηγή ενέργειας, αυτές οι μπαταρίες μπορούν να δώσουν στους αγρότες τη δυνατότητα να συλλέγουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τα χωράφια τους 24 ώρες το 24ωρο. Αυτή η συνεχής ροή δεδομένων επιτρέπει τη λήψη καλύτερα τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση των πόρων, οδηγώντας ενδεχομένως σε αυξημένες αποδόσεις και μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο Dr. Jakub Dziegielowski, βασικό στέλεχος της Bactery, συμμετείχε στο παρελθόν σε ένα έργο του 2019 που χρησιμοποίησε SMFC για ένα σύστημα φιλτραρίσματος νερού στη Βραζιλία. Βασιζόμενη σε αυτή την εμπειρία, η Bactery έχει περάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια βελτιώνοντας την τεχνολογία για να μεγιστοποιήσει την παραγωγή ενέργειας και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εταιρεία ολοκληρώνει επί του παρόντος τα πρωτότυπα και στοχεύει στην παραγωγή μικρής κλίμακας εντός του επόμενου έτους. Με προγραμματισμένη εμπορική διάθεση το 2026, οι μπαταρίες της Bactery που τροφοδοτούνται από βακτήρια έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, προωθώντας βιώσιμες και καθοδηγούμενες από δεδομένα γεωργικές πρακτικές.

Διαβάστε ακόμη