Η Google της Alphabet Inc. συνεργάζεται με μια εταιρεία κοινής ωφέλειας της Νεβάδα και μια νεοσύστατη εταιρεία γεωθερμικής ενέργειας για τη λειτουργία κέντρων δεδομένων με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από τη θερμότητα της ίδιας της γης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η νεοφυής εταιρεία Fervo Energy θα αναπτύξει ένα γεωθερμικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που θα παρέχει 115 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στην NV Energy Inc., θυγατρική της Berkshire Hathaway Energy του Warren Buffett, σύμφωνα με ανακοίνωση της Google. Στη συνέχεια, η NV Energy θα πουλήσει την ηλεκτρική ενέργεια στην Google, βάσει συμφωνίας που πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας.

Σε αντίθεση με τις ηλιακές και αιολικές εγκαταστάσεις, οι γεωθερμικές μονάδες μπορούν να λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο, χρησιμοποιώντας νερό που θερμαίνεται από υπόγειους βράχους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η Fervo χρησιμοποιεί οριζόντιες γεωτρήσεις εντός των γεωθερμικών ταμιευτήρων για να αυξήσει την παραγωγή.

Τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν όλο και μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας πρόβλημα για τις εταιρείες τεχνολογίας που έχουν θέσει στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνουν τον πλανήτη. Η ηλεκτρική ενέργεια που συμφώνησε να αγοράσει η Google από την NV Energy και τη Fervo θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περίπου 86.000 σπίτια.

Διαβάστε ακόμη