Ο Έλον Μασκ τερμάτισε αιφνιδιαστικά τη δικαστική του διαμάχη με την OpenAI και τους συνιδρυτές της, Σαμ Άλτμαν και Γκρεγκ Μπροκμάν, αποσύροντας την αγωγή που είχε καταθέσει σε πολιτειακό δικαστήριο της Καλιφόρνια. Η απόφαση αυτή ήρθε μόλις μια μέρα μετά τις δημόσιες επικρίσεις του Μασκ προς την OpenAI για τη συνεργασία της με την Apple. Το δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση «χωρίς προδικασία», πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να κατατεθεί ξανά στο μέλλον, σύμφωνα με το cnbc.

Η αγωγή, που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο, κατηγορούσε την OpenAI για απομάκρυνση από την αρχική της αποστολή. Ο Μασκ υποστήριξε ότι ο οργανισμός, που αρχικά ιδρύθηκε για να αναπτύξει τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) για το καλό της ανθρωπότητας, είχε μετατραπεί σε μια κερδοσκοπική οντότητα που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη Microsoft, έναν σημαντικό μέτοχο. Η αγωγή στόχευε επίσης τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον πρόεδρο της OpenAI, Άλτμαν και Μπροκμάν αντίστοιχα.

Νομικοί εμπειρογνώμονες είχαν αμφισβητήσει προηγουμένως τη νομική ισχύ της αγωγής λόγω της έλλειψης επίσημου, γραπτού συμβολαίου υπογεγραμμένου από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Αντίθετα, οι ισχυρισμοί του Μασκ εστιάστηκαν στη δέσμευση της αρχικής ομάδας της OpenAI να αναπτύξει την AGI με ηθικό τρόπο.

Η αγωγή φαινόταν να είναι μια δημόσια επίδειξη της απογοήτευσης του Μασκ με την τρέχουσα κατεύθυνση της OpenAI. Συνίδρυσε την OpenAI το 2015, αλλά αποχώρησε το 2018 λόγω διαφωνιών σχετικά με τον έλεγχο. Είναι ενδιαφέρον ότι η μακροσκελής αγωγή του Μασκ περιλάμβανε σημαντική αυτοπροβολή. Επισήμανε την επιτυχία του ChatGPT, ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου που ανέπτυξε η OpenAI, θεωρώντας το ως βασικό παράγοντα για την άνοδο της εταιρείας. Αυτή η τακτική, μαζί με την αμφισβητήσιμη νομική βάση, οδήγησε ορισμένους να δουν την αγωγή περισσότερο ως κίνηση δημοσιότητας παρά ως νόμιμη νομική πρόκληση.

Εν τω μεταξύ, ο Μασκ ίδρυσε τη δική του εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, την xAI, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε σημαντικές επενδύσεις ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η xAI έχει πιο φιλόδοξο στόχο από την OpenAI, επιδιώκοντας να κατανοήσει θεμελιωδώς το σύμπαν, σύμφωνα με τον ιστότοπό της. Πέρυσι, η xAI παρουσίασε το Grok, ένα chatbot εμπνευσμένο από τον «Οδηγό του Διαγαλαξιακού Α Hitchhiker». Το Grok, σύμφωνα με την εταιρεία, ξεκίνησε τη λειτουργία του με μόλις δύο μήνες εκπαίδευσης και διαθέτει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στις γνώσεις του διαδικτύου.

Ενώ η δικαστική διαμάχη έχει ολοκληρωθεί, ούτε ο Έλον Μασκ ούτε εκπρόσωποι της OpenAI έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο. Το γεγονός αυτό φέρνει στο φως το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης και τις πιθανές συγκρούσεις ανάμεσα στα κίνητρα του κέρδους και στις ηθικές σκέψεις σ’ αυτόν τον ταχύτατα εξελισσόμενο τομέα. Η μελλοντική κατεύθυνση της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης παραμένει ασαφής, με ερωτήματα να πλανώνται σχετικά με τον τρόπο που θα βρεθεί ισορροπία ανάμεσα σ’ αυτές τις ανταγωνιστικές προτεραιότητες.

Διαβάστε ακόμη