Το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) εγκαινίασε έναν νέο διαδικτυακό ηλιακό άτλαντα για να βοηθήσει τους κατοίκους της Γερμανίας να εντοπίσουν τις περιοχές με το μεγαλύτερο δυναμικό ηλιακής ενέργειας. Το εργαλείο αυτό, που ονομάζεται EO Solar, έχει σχεδιαστεί για να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ιδιοκτήτες σπιτιών και τις εταιρείες ηλιακής ενέργειας που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά (Φ/Β) συστήματα.

Όπως αναφέρει το περιοδικό pv, το EO Solar αξιοποιεί αεροφωτογραφίες και γεωγραφικά δεδομένα για να αξιολογήσει το δυναμικό ηλιακής ενέργειας του τεράστιου κτιριακού αποθέματος της Γερμανίας, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 20 εκατομμύρια μονάδες. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής εμποδίζουν την πλατφόρμα να εμφανίζει δημόσια πληροφορίες για μεμονωμένα κτίρια. Αντ’ αυτού, η EO Solar παρουσιάζει τα ευρήματά της σε ευρύτερο δημοτικό, περιφερειακό ή κρατικό επίπεδο.

Η Anke Kaysser-Pyzalla, η οποία προεδρεύει του Εκτελεστικού Συμβουλίου του DLR, τόνισε τη σημασία των ακριβών δεδομένων σχετικά με τις υφιστάμενες και τις δυνητικές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για την επέκταση της χρήσης της ηλιακής ενέργειας. Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της EO Solar στην επίδειξη του τρόπου με τον οποίο η παρατήρηση της Γης μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο τόσο για την προστασία του κλίματος όσο και για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας.

Ο τεράστιος όγκος δεδομένων που τροφοδοτεί την EO Solar προέρχεται από το Κέντρο Παρατήρησης της Γης (EOC). Αυτό περιλαμβάνει αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης (ανάλυση 20 cm) και λεπτομερή μοντέλα επιφάνειας (ανάλυση 1 μέτρο) που παρέχονται από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Χαρτογραφίας και Γεωδαισίας.

Το EO Solar υπολογίζει τη δυνητική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μιας τοποθεσίας λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως οι ώρες ηλιοφάνειας, η ένταση της ακτινοβολίας, ο προσανατολισμός της στέγης και τυχόν σκίαση που προκαλείται από κοντινά κτίρια ή βλάστηση. Επιπλέον, η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό στεγών με υφιστάμενα φωτοβολταϊκά σε παγκόσμιο επίπεδο χρησιμοποιώντας δεδομένα τηλεπισκόπησης υψηλής ανάλυσης.

Στη Γερμανία, η EO Solar ενσωματώνει δεδομένα από το μητρώο κύριων δεδομένων της αγοράς, το οποίο παρέχει καθημερινές ενημερώσεις για όλα τα εγγεγραμμένα φωτοβολταϊκά συστήματα στη χώρα.

Μια σημαντική διάκριση της EO Solar είναι η χρήση ψηφιακών μοντέλων επιφάνειας και όχι μοντέλων κτιρίων. Αυτά τα μοντέλα εδάφους, που συνήθως παράγονται με τη χρήση αεροσκαφών ή δορυφορικών δεδομένων, λαμβάνουν αυτόματα υπόψη τη σκίαση από τις γύρω περιοχές και τα δέντρα. Η προσέγγιση αυτή καθιστά την EO Solar εφαρμόσιμη σε περιοχές που δεν διαθέτουν μοντέλα κτιρίων.

Το DLR υπογραμμίζει ότι ο ηλιακός του άτλας προσφέρει μια ολοκληρωμένη και ενημερωμένη εικόνα του ηλιακού δυναμικού της Γερμανίας, ξεπερνώντας τη λεπτομέρεια και το εύρος των υφιστάμενων ηλιακών κτηματολογίων που διατηρούνται από μεμονωμένα κρατίδια ή δήμους. Το νέο αυτό εργαλείο βασίζεται επίσης στην εμπειρία του DLR από τη δημιουργία ενός παρόμοιου ηλιακού χάρτη για την Αυστρία.

Διαβάστε ακόμη