Η κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει τις προσπάθειές της για τη στήριξη της έρευνας στον τομέα της ενέργειας σύντηξης, λέγοντας ότι απαιτείται περισσότερη χρηματοδότηση για την επίτευξη του τολμηρού οράματός της για την αξιοποίηση της ενέργειας των άστρων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε 180 εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της έρευνας στη σύντηξη σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη. Αυτό συνδυάζεται με σχέδια για την ανάπτυξη ενός πλαισίου κοινοπραξίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα ενισχύσει τις ομοσπονδιακές προσπάθειες με την αξιοποίηση της χρηματοδότησης από τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις, τους φιλάνθρωπους και την ιδιωτική βιομηχανία, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στοχεύει στην ανάπτυξη εμπορικών συστημάτων σύντηξης μέσα σε μια δεκαετία. Αλλά η αναδημιουργία της διαδικασίας που τροφοδοτεί τα αστέρια είναι μια τεράστια πρόκληση και η πρόοδος είναι αργή. Οι νέες προσπάθειες έρχονται καθώς το Υπουργείο Ενέργειας αναγνωρίζει ότι ο τρέχων ρυθμός προόδου δεν είναι σε καλό δρόμο για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του Μπάιντεν.

Τα εμπορικά πυρηνικά εργοστάσια βασίζονται στη σχάση, τη διάσπαση μεγάλων ατόμων σε μια διαδικασία που παράγει ενέργεια. Η σύντηξη είναι το αντίθετο, η συνένωση μικρών ατόμων για την απελευθέρωση ενέργειας. Το 2022 οι επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore κατάφεραν να πυροδοτήσουν μια αντίδραση σύντηξης που παρήγαγε περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειαζόταν για να επιτευχθεί, ένα επί μακρόν επιδιωκόμενο επίτευγμα.

Διαβάστε ακόμη