Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα θέρμανσης σπιτιών που ονομάζεται SeaWarm και RiverWarm, το οποίο χρησιμοποιεί νερό από τη θάλασσα ή κοντινούς ποταμούς ως πηγή ενέργειας. Αυτό το σύστημα είναι παρόμοιο με τις αντλίες θερμότητας αέρα, αλλά αντί να χρησιμοποιεί τον εξωτερικό αέρα, αξιοποιεί τη θερμότητα των υδάτινων μαζών. Ένα υγρό που ονομάζεται γλυκόλη χρησιμοποιείται για να συλλάβει τη θερμότητα από το νερό και στη συνέχεια συμπιέζεται στην αντλία θερμότητας για να αυξήσει τη θερμοκρασία. Αυτή η θερμή γλυκόλη μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να ζεσταθεί νερό για καλοριφέρ ή μπάνια, σύμφωνα με το Guardian.

Το σύστημα SeaWarm δοκιμάζεται σε διάφορες τοποθεσίες στη Σκωτία, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος οικονομικά προσιτής στέγασης κοντά στο Firth of Forth, ενός μουσείου εξόρυξης χρυσού και ενός εμπορικού θερμοκηπίου. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο να είναι συμπαγές και φορητό, καθιστάμενο το κατάλληλο για χρήση σε σπίτια και μικρότερα κτίρια, ιδιαίτερα σε αγροτικές και παράκτιες περιοχές.
Η ομάδα πίσω από το σχεδιασμό δήλωσε ότι το νερό ήταν συνήθως μια πιο προβλέψιμη πηγή ενέργειας από τον εξωτερικό αέρα, καθώς η θάλασσα, οι λίμνες και τα ποτάμια διατηρούνται γενικά σε σταθερή θερμοκρασία. Αυτό το κάνει πιο αποδοτικό σύστημα από τις αντλίες θερμότητας αέρα, οι οποίες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν σε πολύ κρύες συνθήκες.

Το σύστημα SeaWarm είναι πιο ακριβό στην αγορά και την εγκατάσταση από μια αντλία θερμότητας αέρα, αλλά φθηνότερο από μια αντλία θερμότητας εδάφους. Το σύστημα συλλέγει το νερό σε μια μεγάλη κυκλική δεξαμενή, η οποία χωράει περίπου 3,7 κυβικά μέτρα νερό. Μέσα στη δεξαμενή υπάρχουν στρώματα από κυκλικούς σωλήνες που μεταφέρουν τη γλυκόλη, η οποία μεταφέρει τη θερμότητα του νερού στην αντλία θερμότητας. Η δεξαμενή μπορεί να θαφτεί στο έδαφος για να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας.

Το πιλοτικό πρόγραμμα κοντά στο Εδιμβούργο περιλαμβάνει την άντληση νερού από τη θάλασσα, ενώ το μουσείο εξόρυξης χρυσού χρησιμοποιεί τη βαρύτητα για να μεταφέρει νερό από τον ποταμό στην αντλία θερμότητας. Τα θερμοκήπια στη Fife χρησιμοποιούν νερό από ένα κοντινό ρέμα.
Αυτό το νέο σύστημα θέρμανσης με βάση το νερό αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη για την πράσινη ενέργεια, καθώς θα μπορούσε να συμβάλει στην αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο προς έναν εφοδιασμό ενέργειας μηδενικού άνθρακα.

Διαβάστε ακόμη