Η OpenAI, δημιουργός του ChatGPT, επιδιώκει να εξασφαλίσει καθαρή ενέργεια για τα κέντρα δεδομένων της μέσω διαπραγματεύσεων με την Helion, μια start up πυρηνικής σύντηξης. Η Helion είναι εταιρεία την οποία προεδρεύει ο Σαμ Άλτμαν, επενδυτής της OpenAI. Αυτή η κίνηση έρχεται την στιγμή που οι τεχνολογικοί κολοσσοί παλεύουν με την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας των κέντρων δεδομένων, σύμφωνα με το rechargenews.
Η OpenAI βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες σε συζητήσεις με την Helion για την αγορά μελλοντικής ενέργειας πυρηνικής σύντηξης, μιας πηγής καθαρής ενέργειας με δυνατότητα να είναι απεριόριστη και χωρίς άνθρακα. Ο Άλτμαν, ο οποίος αποσύρθηκε από τις συζητήσεις λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, είχε τονίσει προηγουμένως την ανάγκη για μια επανάσταση στον τομέα της καθαρής ενέργειας προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης. Θεωρεί την πυρηνική ενέργεια και την ηλιακή ενέργεια, μαζί με φθηνότερες λύσεις αποθήκευσης, ως πιθανές λύσεις.
Η Helion πρωτοπορεί στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης, έχοντας υπογράψει την πρώτη στην ιστορία συμφωνία αγοράς ενέργειας για την ενέργεια σύντηξης πέρυσι. Η τεχνολογία τους περιλαμβάνει τη δημιουργία πλάσματος σε κάθε άκρο ενός αντιδραστήρα πριν την επιτάχυνσή του προς έναν κεντρικό θάλαμο όπου αναφλέγεται η σύντηξη και παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα. Η Helion στοχεύει να λειτουργήσει το πρώτο της εμπορικό εργοστάσιο σύντηξης έως το 2028, πριν από πολλές άλλες start up πυρηνικής σύντηξης.
Αυτή η επιδίωξη καθαρής ενέργειας από την OpenAI ευθυγραμμίζεται με τις ευρύτερες τάσεις στον κλάδο της τεχνολογίας. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες αντιμετωπίζουν αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας των κέντρων δεδομένων, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 160% έως το 2030. Αυτό μεταφράζεται σε πρόσθετες 650 terawatt-ώρες (TWh), ξεπερνώντας τη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Νότιας Κορέας. Πρόσφατη ανάλυση υποδηλώνει ότι αυτό παρουσιάζει μια επενδυτική ευκαιρία σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στον τομέα της καθαρής ενέργειας για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με τους παραγωγούς καθαρής ενέργειας να είναι πιθανότατα οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι λόγω των στόχων μηδενικών εκπομπών πολλών τεχνολογικών κολοσσών.
Η επένδυση της OpenAI στην Helion είναι απλώς ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας εξερευνούν διάφορες λύσεις καθαρής ενέργειας. Ο Άλτμαν έχει επίσης επενδύσει σε μια άλλη αμερικανική start up που στοχεύει να παρέχει στα κέντρα δεδομένων ενέργεια χρησιμοποιώντας μια μοναδική λύση με ηλιακή ενέργεια, με τιμή στόχο για την ηλεκτρική ενέργεια μόλις ένα cent ανά kilowatt-ώρα (KWh), επαναλαμβάνοντας τον στόχο της Helion.
Διαβάστε ακόμη