Σε μια σημαντική εξέλιξη για το μέλλον της καθαρής ενέργειας, το ταμείο Breakthrough Energy Ventures του Μπιλ Γκέιτς συμμετείχε σε επενδυτικό γύρο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Xcimer Energy, μια αμερικανική νεοφυή επιχείρηση που στοχεύει να ξεκλειδώσει απεριόριστη καθαρή ενέργεια μέσω της πυρηνικής σύντηξης, σύμφωνα με το Recharge. Η επένδυση αυτή αναδεικνύει τον εντεινόμενο αγώνα για την επίτευξη εμπορικά βιώσιμης ενέργειας από την πυρηνική σύντηξη, μια τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην παγκόσμια παραγωγή ενέργειας.

Η σύντηξη, η διαδικασία που τροφοδοτεί τα αστέρια, θεωρείται εδώ και καιρό το ιερό δισκοπότηρο της καθαρής ενέργειας, καθώς προσφέρει τη δελεαστική προοπτική σχεδόν απεριόριστης παραγωγής ενέργειας με ελάχιστα απόβλητα.

Αδρανειακή σύντηξη με χρήση λέιζερ

Η startup, Xcimer Energy επιδιώκει μια συγκεκριμένη προσέγγιση γνωστή ως αδρανειακή σύντηξη με χρήση λέιζερ. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί λέιζερ υψηλής ισχύος για τη δημιουργία ενός απίστευτα έντονου παλμού φωτός που εστιάζεται σε μια μικροσκοπική σφαίρα καυσίμου, πυροδοτώντας αντιδράσεις σύντηξης σε απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις. Η ενέργεια που απελευθερώνεται από αυτές τις αντιδράσεις συλλαμβάνεται και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον στην προσέγγιση της Xcimer είναι η τεχνολογία λέιζερ. Η εταιρεία βασίζεται στις εξελίξεις των λέιζερ που αναπτύχθηκαν αρχικά για το πρόγραμμα «Στρατηγική Αμυντική Πρωτοβουλία» των ΗΠΑ, το οποίο φέρει το παρατσούκλι «Star Wars» λόγω του προτεινόμενου διαστημικού συστήματος άμυνας κατά των πυρηνικών επιθέσεων. Αν και το αρχικό πρόγραμμα τελικά απορρίφθηκε, η Xcimer πιστεύει ότι αυτά τα λέιζερ κατέχουν το κλειδί για την επίτευξη αποδοτικής και επεκτάσιμης ενέργειας σύντηξης. Ισχυρίζονται ότι ο σχεδιασμός του λέιζερ τους μπορεί να αποδώσει 10 φορές περισσότερη ενέργεια με 10 φορές υψηλότερη απόδοση και σημαντικά χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με προηγούμενα πειράματα σύντηξης.

Αυτή η επένδυση από το ταμείο του Γκέιτς υπογραμμίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της αδρανειακής σύντηξης. Ενώ η πιο συνηθισμένη προσέγγιση της σύντηξης βασίζεται σε τεράστια μαγνητικά πεδία για τον περιορισμό του πλάσματος για παρατεταμένες περιόδους, η Xcimer και άλλοι υποστηρικτές της αδρανειακής σύντηξης υποστηρίζουν ότι η μέθοδός τους προσφέρει πλεονεκτήματα όσον αφορά το κόστος και την απλότητα του σχεδιασμού του αντιδραστήρα.

Η κούρσα για την επίτευξη εμπορικής ενέργειας από σύντηξη έχει φουντώσει, με πολλές εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο να διεκδικούν μια σημαντική ανακάλυψη. Αν και οι εμπορικά βιώσιμοι αντιδραστήρες σύντηξης απέχουν ακόμη μια δεκαετία ή και περισσότερο, με εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για τις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030, οι πιθανές ανταμοιβές είναι τεράστιες.

Η πυρηνική σύντηξη θα τροφοδοτήσει τα data centers

Μια ιδιαίτερα υποσχόμενη εφαρμογή της ενέργειας από πυρηνική σύντηξη βρίσκεται στα κέντρα δεδομένων (data centers). Οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης ωθούν την κατανάλωση ενέργειας των κέντρων δεδομένων σε πρωτοφανή επίπεδα. Η καθαρή και δυνητικά απεριόριστη φύση της πυρηνικής σύντηξης την καθιστά ιδανική υποψήφια για την τροφοδοσία αυτών των εγκαταστάσεων στο μέλλον. Αυτό αποδεικνύεται από πρόσφατες αναφορές που υποδηλώνουν ότι η Helion, μια άλλη νεοσύστατη επιχείρηση σύντηξης αδρανείας, βρίσκεται σε συζητήσεις για την παροχή ενέργειας σε κέντρα δεδομένων που διαχειρίζεται η OpenAI, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, ένα ισχυρό γλωσσικό μοντέλο.

Η επένδυση στην Xcimer Energy από την Breakthrough Energy Ventures, μαζί με την πρόοδο άλλων εταιρειών σύντηξης, εισάγει μια δόση αισιοδοξίας στην κούρσα για εμπορικά βιώσιμη ενέργεια σύντηξης. Παρόλο που οι προκλήσεις παραμένουν, τα πιθανά οφέλη – μια καθαρή και απεριόριστη πηγή ενέργειας – καθιστούν την επιδίωξη της ενέργειας σύντηξης ένα κρίσιμο εγχείρημα για το μέλλον του πλανήτη μας.

Διαβάστε ακόμη