Εμπνευσμένος από μια σκηνή της ταινίας «Mission Impossible», ένας επιστήμονας, Lee Seok Woo, εφηύρε μια μπαταρία για έξυπνους φακούς επαφής. Αυτές οι μπαταρίες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των έξυπνων φακών επαφής, επειδή πρέπει να είναι ασφαλείς, συμπαγείς και εύκαμπτοι για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των χρηστών, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBN.
Η πρόσφατα εφευρεθείσα μπαταρία έχει πάχος 0,2 mm, δηλαδή περίπου διπλάσιο από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Μπορεί να φορτιστεί χρησιμοποιώντας μια συμβατική μέθοδο με καλώδιο ή μια χημική μέθοδο με αλατούχο διάλυμα. Η μπαταρία είναι επικαλυμμένη με γλυκόζη και μπορεί να αντιδράσει με ιόντα νατρίου και χλωρίου σε αλατούχο διάλυμα για να φορτιστεί.
Τα δάκρυα περιέχουν επίσης γλυκόζη, οπότε οι φακοί μπορούν να φορτιστούν από τα δάκρυα ενώ του φοράει ο χρήστης. Ωστόσο, η χωρητικότητα και η τάση της μπαταρίας είναι ακόμη πολύ χαμηλές σε αυτό το στάδιο. Μπορεί να παράγει μόνο μια τάση περίπου 0,3V – 0,6V, η οποία δεν είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει την αποθήκευση δεδομένων ή τη σύνδεση στο διαδίκτυο.
Η ομάδα εργάζεται για τη βελτίωση των προδιαγραφών της μπαταρίας. Μια πιθανή εφαρμογή είναι στην υγειονομική περίθαλψη. Ανιχνεύοντας το επίπεδο γλυκόζης στα δάκρυα, οι φακοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση διαβητικών ασθενών.
Ο επιστήμονας πιστεύει ότι το κόστος της μπαταρίας θα πρέπει να διατηρηθεί χαμηλό, λαμβάνοντας υπόψη τη χωρητικότητα των μπαταριών, και ότι θα πρέπει να κοστίζει μόνο μερικά δολάρια όταν θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο.
Διαβάστε ακόμη: