Η Climeworks AG, πρωτοπόρος στην τεχνολογία άμεσης δέσμευσης αέρα (DAC), ανακοίνωσε μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει το κόστος της δέσμευσης άνθρακα έως και 50%. Αυτό θα μειώσει το κόστος ανά τόνο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στα 250-350 δολάρια έως το 2030, μια σημαντική βελτίωση από τον σημερινό μέσο όρο του κλάδου των 715 δολαρίων ανά τόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ωστόσο, παρά την προφανή αυτή πρόοδο, ο αρχικός στόχος της βιομηχανίας των 100 δολαρίων ανά τόνο παραμένει άπιαστος, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία της τεχνολογίας DAC και τις δυνατότητές της να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Στις πρώτες ημέρες της ανάπτυξης της DAC, οι ερευνητές και οι ηγέτες της βιομηχανίας έθεσαν ως φιλόδοξο στόχο τα 100 δολάρια ανά τόνο ως σημείο αναφοράς για την ανταγωνιστικότητα του κόστους. Ο στόχος αυτός θεωρήθηκε ζωτικής σημασίας για να καταστεί η DAC μια βιώσιμη επιλογή για την απομάκρυνση άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα.

Ωστόσο, καθώς η έρευνα και η ανάπτυξη προχωρούσαν, γινόταν όλο και πιο εμφανές ότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα αποτελούσε τρομακτική πρόκληση. Η χαμηλή συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα καθιστά δύσκολη και δαπανηρή τη δέσμευση με τις τρέχουσες τεχνολογίες DAC.

Υπό το πρίσμα αυτών των προκλήσεων, τόσο η Climeworks όσο και άλλες εταιρείες DAC έχουν αρχίσει να προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους. Ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Climeworks Jan Wurzbacher αναγνώρισε ότι ο στόχος των 100 δολαρίων είναι «αδύνατος» λόγω του πληθωρισμού και άλλων παραγόντων. Άλλοι εμπειρογνώμονες του κλάδου έχουν επίσης εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τον στόχο των 100 δολαρίων. Ο Howard Herzog, ανώτερος ερευνητής μηχανικός στο MIT Energy Initiative, έχει δηλώσει ότι πρόκειται για «φαντασίωση» λόγω των εγγενών περιορισμών της τεχνολογίας DAC.

Εναλλακτικές προοπτικές

Ενώ ο στόχος των 100 δολαρίων μπορεί να είναι ανέφικτος, υπάρχουν ακόμη εκείνοι που πιστεύουν ότι η DAC μπορεί να διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η Climeworks, για παράδειγμα, δίνει έμφαση στην επαληθευσιμότητα και τη δυνατότητα μέτρησης της DAC, υποστηρίζοντας ότι παρέχει έναν συγκεκριμένο τρόπο ποσοτικοποίησης της ποσότητας άνθρακα που απομακρύνεται από την ατμόσφαιρα.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με άλλες μεθόδους απομάκρυνσης άνθρακα, όπως η φύτευση δέντρων ή η ταφή βιοεξανθρακώματος, οι οποίες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να μετρηθούν και να παρακολουθηθούν.

Η Climeworks δεν είναι μόνη της στις προσπάθειές της να βελτιώσει την τεχνολογία DAC. Άλλες εταιρείες, όπως η Carbon Engineering και η Global Thermostat, εργάζονται επίσης σε καινοτόμες προσεγγίσεις για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

Ο ρόλος της πολιτικής

Οι κυβερνήσεις μπορούν επίσης να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της ανάπτυξης και της διάδοσης των τεχνολογιών DAC. Παρέχοντας χρηματοδότηση, κίνητρα και σαφή κανονιστικά πλαίσια, οι κυβερνήσεις μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση της προόδου της DAC και να την καταστήσουν μια πιο βιώσιμη επιλογή για την απομάκρυνση άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα.

Αν και ο στόχος των 100 δολαρίων για την DAC μπορεί να είναι μη ρεαλιστικός, υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Το κλειδί βρίσκεται στη συνεχή καινοτομία, στις υποστηρικτικές κυβερνητικές πολιτικές και στη ρεαλιστική αξιολόγηση των προκλήσεων και των ευκαιριών που έρχονται.

Διαβάστε ακόμη