Tο διαρκώς αυξανόμενο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων αποτελεί σημαντική πρόκληση σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ακατάλληλες πρακτικές διαλογής οδηγούν σε υπερπλήρεις χωματερές, περιβαλλοντική ρύπανση και επιβάρυνση των φυσικών πόρων. Οι παραδοσιακές μέθοδοι διαχείρισης αποβλήτων, που συχνά βασίζονται στη χειροκίνητη διαλογή, δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τον αυξανόμενο όγκο παραγωγής αποβλήτων. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) παρουσιάζεται ως μια πιθανή λύση σε αυτόν τον τομέα. Αξιοποιώντας τις εξελίξεις στη μηχανική μάθηση και την αναγνώριση εικόνας, τα συστήματα διαλογής με τεχνητή νοημοσύνη υπόσχονται να φέρουν επανάσταση στη βιομηχανία απορριμμάτων, να προωθήσουν την αποτελεσματική κατηγοριοποίηση των αποβλήτων και να προωθήσουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Οι ΗΠΑ έχουν τεράστιο πρόβλημα αποβλήτων, παράγοντας περισσότερα απόβλητα ανά άτομο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Μόνο το 24% των αμερικανικών αποβλήτων ανακυκλώνεται, σε σύγκριση με το 60% στη Νότια Κορέα. Οι χώροι υγειονομικής ταφής καταλαμβάνουν τεράστιο χώρο και δημιουργούν κινδύνους για την υγεία των κοντινών κοινοτήτων.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων, αυτοματοποιημένων συστημάτων διαλογής. Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν την αναγνώριση εικόνας και τη ρομποτική για τη διαλογή των αποβλήτων σε υψηλές ταχύτητες και με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ανθρώπους κι αυτό μπορεί να μειώσει το κόστος εργασίας και τα ποσοστά μόλυνσης.

Όπως αναφέρει το Forbes, μια εταιρεία, η EverestLabs, διαθέτει ένα σύστημα που μπορεί να ταξινομήσει αντικείμενα με ακρίβεια άνω του 95%. Το σύστημά τους χρησιμοποιεί ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων ανακυκλώσιμων αντικειμένων για την εκπαίδευση των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης. Μια άλλη εταιρεία, η Glacier, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό διαφορετικών τύπων ανακυκλώσιμων υλικών, όπως διάφορα πλαστικά. Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι μόνο τα σωστά υλικά ανακυκλώνονται μαζί, γεγονός που δημιουργεί ένα προϊόν υψηλότερης ποιότητας.

Οι ρομποτικοί βραχίονες με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να κάνουν διαλογή πολύ πιο γρήγορα από τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, το σύστημα διαλογής της AMP μπορεί να ταξινομήσει χιλιάδες αντικείμενα ανά λεπτό. Αυτά τα συστήματα απαιτούν επίσης λιγότερο χρόνο διακοπής λειτουργίας για συντήρηση. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαλογή για συγκεκριμένους τύπους ανακυκλώσιμων υλικών, καλύπτοντας τις ανάγκες συγκεκριμένων αγοραστών.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να παρακολουθούμε και να μετράμε την πρόοδο της ανακύκλωσης. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση αποφάσεων πολιτικής και την ενθάρρυνση καλύτερων πρακτικών ανακύκλωσης. Η ΑΙ είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε τον στόχο μας για ποσοστό ανακύκλωσης 50% έως το 2030.

Ωστόσο, τα άτομα πρέπει επίσης να αναλάβουν την ευθύνη για τα απόβλητά τους. Συνδυάζοντας την τεχνολογία ΑΙ με την υπεύθυνη ανθρώπινη συμπεριφορά, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά την ποσότητα των αποβλήτων που καταλήγουν στις χωματερές και να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη