Η Ταϊλάνδη διερευνά την τεχνολογία μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας επιδιώκει να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα εν μέσω της μείωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου που παράγει μεγάλο μέρος της ενέργειας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Srettha Thavisin, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

«Ο στόχος μας για την πράσινη μετάβαση είναι ένας από τους πιο φιλόδοξους στη Νοτιοανατολική Ασία και έχουμε καταρτίσει έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για να είναι το 50% της παραγωγής ενέργειας ανανεώσιμη μέχρι το 2040», δήλωσε ο Srettha σε ομιλία του την Παρασκευή σε εκδήλωση του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Μπανγκόκ.

Παράλληλα με τις πράσινες λύσεις αποθήκευσης υδρογόνου και μπαταριών, η χώρα εξετάζει μονάδες παραγωγής ενέργειας με μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR) για να καταστήσει την παραγωγή πιο φιλική προς το περιβάλλον, είπε.

Οι SMR είναι προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες με δυνατότητα παραγωγής περίπου του ενός τρίτου της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τους παραδοσιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Σύμφωνα με ένα προηγούμενο σχέδιο ανάπτυξης της ενέργειας, ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Ταϊλάνδης είχε προγραμματιστεί να αρχίσει να λειτουργεί το 2020, αλλά το έργο καθυστέρησε μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.

Η Νοτιοανατολική Ασία δεν διαθέτει επί του παρόντος κανέναν λειτουργικό πυρηνικό αντιδραστήρα, αν και αρκετές χώρες της περιοχής έχουν επιδιώξει να αναπτύξουν μη στρατιωτικά πυρηνικά έργα, μεταξύ άλλων μέσω της τεχνολογίας SMR.

«Αν και οι SMR έχουν χαμηλότερο αρχικό κόστος κεφαλαίου ανά μονάδα, η οικονομική τους ανταγωνιστικότητα πρέπει ακόμη να αποδειχθεί στην πράξη μόλις αναπτυχθούν», σύμφωνα με τον ΙΑΕΑ.

Η Ταϊλάνδη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης, με το καύσιμο να αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της ηλεκτροπαραγωγής της. Η χώρα έχει αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης των εγχώριων αποθεμάτων.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν σήμερα περίπου το 23% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της Ταϊλάνδης, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τα φωτοβολταϊκά, αιολικά, μικρά και μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα. Η χώρα εισάγει επίσης υδροηλεκτρική ενέργεια από το γειτονικό Λάος.

Στο πιο πρόσφατο σχέδιο ανάπτυξης της ενέργειας, που καλύπτει την περίοδο μεταξύ 2018 και 2037, η Ταϊλάνδη στοχεύει να καλύψει το 53% των ενεργειακών της αναγκών από φυσικό αέριο, το 36% από ανανεώσιμες πηγές και το 11% από άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα.

Διαβάστε ακόμη