Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ιταλική επιδότηση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την STMicroelectronics προκειμένου να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής τσιπ στην Κατάνια της Σικελίας. Η εγκατάσταση αυτή θα επικεντρωθεί σε διατάξεις ισχύος καρβιδίου πυριτίου (SiC), ευθυγραμμιζόμενη με τους στόχους της ανακοίνωσης της ευρωπαϊκής πράξης για τα τσιπ, που αφορά την ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού τσιπ και την ψηφιακή ανεξαρτησία της Ευρώπης.

Πρωτοπορώντας στη χρήση της τεχνολογίας 200mm wafer για τη μαζική παραγωγή τσιπ SiC, η μονάδα αυτή θα είναι η πρώτη του είδους της στην Ευρώπη. Αυτά τα τσιπ είναι ζωτικής σημασίας για τα ηλεκτρικά οχήματα, τις εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διάφορες βιομηχανικές χρήσεις.

Η ενίσχυση ύψους 2 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύει μέρος της συνολικής επένδυσης της STMicroelectronics ύψους 5 δισ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2032 και να δημιουργήσει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στη Σικελία.

Για να λάβει την ενίσχυση, η STMicroelectronics δεσμεύτηκε να τηρήσει διάφορους όρους. Αυτές περιλαμβάνουν τη διασφάλιση θετικών επιπτώσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τσιπ της ΕΕ, την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς τεχνολογίας SiC και την ιεράρχηση των ευρωπαϊκών παραγγελιών κατά τη διάρκεια ελλείψεων εφοδιασμού. Επιπλέον, συμφώνησε να επενδύσει σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για την καλλιέργεια εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Η έγκριση της Επιτροπής απορρέει από το ρόλο του έργου στη διευκόλυνση της ανάπτυξης μιας κρίσιμης οικονομικής δραστηριότητας, τον ελάχιστο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και τις εκτεταμένες θετικές επιπτώσεις που προσφέρει στην Ευρώπη. Το νέο αυτό εργοστάσιο θα μειώσει την εξάρτηση από εισαγόμενα τσιπ, θα επιταχύνει τις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης και θα συμβάλει στους πράσινους και ψηφιακούς στόχους της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη