Η υψηλή τεχνολογία από τη μία συμβάλλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και από την άλλη επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον μέσω των κέντρων δεδομένων (data centers) που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας υποστηρίζει η Μαριάνα Μαζουκάτο, καθηγήτρια οικονομικών στο University College London (UCL). Σε άρθρο της στην Guardian, η Μαζουκάτο τονίζει πως «παρά το όνομα της, η υποδομή που χρησιμοποιείται από το “σύννεφο” (σ.σ. cloud) αντιπροσωπεύει περισσότερες παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις εμπορικές πτήσεις. Το 2018, για παράδειγμα, οι 5 δισεκατομμύρια επισκέψεις στο YouTube για το τραγούδι Despacito χρησιμοποίησαν την ίδια ποσότητα ενέργειας που θα χρειαζόταν για τη θέρμανση 40.000 σπιτιών στις ΗΠΑ ετησίως».

Η Μαζουκάτο υποστηρίζει πως η τεχνολογία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια επίτευξης καθαρού μηδενικού ισοζυγίου, δίνοντάς μας έξυπνους μετρητές και αποδοτική ηλιακή ενέργεια. Την ίδια στιγμή, όμως, έχει σοβαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όπως γράφει, η έρευνα δείχνει, για παράδειγμα, ότι περίπου 700.000 λίτρα νερού θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για την ψύξη των μηχανών που εκπαίδευσαν το ChatGPT-3, το γνωστό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, στις εγκαταστάσεις δεδομένων της Microsoft. Η ίδια θεωρεί πως «οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κλάδου τεχνολογίας είναι ένα βασικό ζήτημα, ωστόσο οι εταιρείες που παράγουν τέτοια μοντέλα έχουν παραμείνει αξιοσημείωτα σιωπηλές σχετικά με την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουν – πιθανώς επειδή δεν θέλουν να προκαλέσουν την ανησυχία μας».

Το άρθρο καταλήγει πως «παρά το άνευ προηγουμένου κύμα καινοτομίας από τη δεκαετία του 1990, έχουμε παραβλέψει σταθερά τις επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων στην κλιματική κρίση. Καθώς οι επιστήμονες του κλίματος αναμένουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα υπερβεί τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου, ήρθε η ώρα να προσεγγίσουμε τις σημερινές μεγάλες προκλήσεις συστημικά, έτσι ώστε η λύση σε ένα πρόβλημα να μην επιδεινώσει ένα άλλο».

Διαβάστε ακόμη