Οι κορυφαίες αυστραλιανές μεταλλευτικές εταιρείες Rio Tinto και BHP Group θα συνεργαστούν για τη δοκιμή τεχνολογίας μεγάλων ηλεκτρικών φορτηγών μεταφοράς που λειτουργούν με μπαταρίες στην περιοχή Pilbara της Δυτικής Αυστραλίας, δήλωσε η Rio Tinto τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Η Rio και η BHP, οι οποίες στοχεύουν να επιτύχουν καθαρές μηδενικές λειτουργικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, θα συνεργαστούν με τους κατασκευαστές Caterpillar και Komatsu για τη διεξαγωγή ανεξάρτητων δοκιμών των ηλεκτρικών φορτηγών μεταφοράς με μπαταρία, ανέφερε η Rio σε ανακοίνωσή της.

Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν για την αξιολόγηση των επιδόσεων και της παραγωγικότητας στο περιβάλλον της Pilbara και αποτελούν το πρώτο στάδιο δοκιμών ηλεκτρικών φορτηγών μεταφοράς στις επιχειρήσεις της BHP και της Rio στην Pilbara.

Δύο φορτηγά μεταφοράς Cat 793 θα δοκιμαστούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και δύο φορτηγά μεταφοράς Komatsu 930 θα δοκιμαστούν από το 2026 στο πλαίσιο της συνεργασίας.

«Καθώς εργαζόμαστε για την ανατροφοδότηση των επιχειρήσεών μας στην Pilbara με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνεργασίες όπως αυτή μας φέρνουν πιο κοντά στην επίλυση της κοινής πρόκλησης της απεξάρτησης από τον άνθρακα των επιχειρήσεών μας και στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας για μηδενικό καθαρό ισοζύγιο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rio Tinto Iron Ore Simon Trott.

Διαβάστε ακόμη