Σε όλο τον κόσμο, οι παραδόσεις της ημέρας του πλυντηρίου διαφέρουν σημαντικά, ιδίως όσον αφορά το στέγνωμα των ρούχων. Οι Ευρωπαίοι είναι γνωστοί για το στέγνωμα των ρούχων τους στον αέρα σε σχάρες ή γραμμές σε εξωτερικούς χώρους, μια μέθοδος που είναι τόσο οικονομικά αποδοτική όσο και φιλική προς το περιβάλλον. Οι Αμερικανοί, από την άλλη πλευρά, προτιμούν την ταχύτητα και την ευκολία των στεγνωτηρίων, που τους επιτρέπουν να στεγνώνουν τα ρούχα ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η Ιαπωνία προσφέρει μια συναρπαστική τρίτη επιλογή: το yokushitsu kansouki. Αυτό το μοναδικό σύστημα, που μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «στεγνωτήριο μπάνιου», είναι μια αντλία θερμότητας ενσωματωμένη στην οροφή του μπάνιου. Στεγνώνει αποτελεσματικά τα ρούχα που είναι κρεμασμένα μέσα στο δωμάτιο χρησιμοποιώντας ζεστό, αφυγρασμένο αέρα. Ο σχεδιασμός των ιαπωνικών μπάνιων, με ξεχωριστούς θαλάμους τουαλέτας και περιορισμένο χώρο, τα καθιστά ιδανικά για το yokushitsu kansouki. Αυτή η μέθοδος διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα: είναι ενεργειακά αποδοτική, απαλή για τα ρούχα και επιτρέπει το βολικό στέγνωμα με λειτουργία χρονοδιακόπτη.
Ωστόσο, το yokushitsu kansouki δεν είναι η κυρίαρχη μέθοδος ακόμη και στην Ιαπωνία. Το στέγνωμα στον αέρα στο ύπαιθρο παραμένει η προτιμώμενη επιλογή (70%) λόγω της αποτελεσματικότητάς του να σκοτώνει τα μικρόβια με το φως του ήλιου και των ελάχιστων περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα στεγνωτήρια εξακολουθούν να βρίσκονται κυρίως σε πλυντήρια ή πολυτελή σπίτια.
Η ιδέα δεν έχει αποκτήσει ευρεία παγκόσμια υιοθέτηση λόγω πρακτικών περιορισμών. Το ενσωματωμένο σύστημα εξαερισμού και οι απαιτήσεις χώρου για αποδοτική λειτουργία δημιουργούν προκλήσεις στην εγκατάσταση σε πολλά σπίτια, ιδιαίτερα σε αυτά της Αμερικής με μεγαλύτερα μπάνια.
Οι συνήθειες πλυντηρίου μπορεί να αντικατοπτρίζουν ευρύτερες πολιτισμικές αξίες. Ο Jongwan Kim, ο οποίος έχει βιώσει τόσο τις αμερικανικές όσο και τις ιαπωνικές ρουτίνες πλυντηρίου, υπογραμμίζει τις αντίθετες νοοτροπίες. Υποστηρίζει ότι τα ιαπωνικά προϊόντα δίνουν προτεραιότητα στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ τα αμερικανικά προϊόντα συχνά δίνουν προτεραιότητα στην αποδοτικότητα.
Διαβάστε ακόμη