Ερευνητές στον Νίγηρα εξετάζουν έναν βιώσιμο τρόπο για την ψύξη των θερμοκηπίων στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής. Η πρότασή τους περιλαμβάνει τη χρήση φωτοβολταϊκών για την τροφοδοσία συστημάτων ψύξης με εξάτμιση (ECG) ως εναλλακτική λύση στον συμβατικό κλιματισμό που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Τα ECG ψύχουν τα φυτά μέσω της φυσικής διαδικασίας της εξάτμισης. Το νερό αντλείται σε ειδικά μαξιλάρια και οι ανεμιστήρες κυκλοφορούν τον αέρα μέσα από αυτά. Οι ερευνητές κατασκεύασαν ένα πειραματικό θερμοκήπιο στον Νίγηρα για να δοκιμάσουν αυτή την ιδέα. Το θερμοκήπιο των 50 τετραγωνικών μέτρων τροφοδοτήθηκε από έξι φωτοβολταϊκά και περιλάμβανε μπαταρίες για την παροχή εφεδρικής ενέργειας σε περιόδους χαμηλής ηλιοφάνειας.

Οι ερευνητές συνέκριναν δύο τύπους υγρών μαξιλαριών στο σύστημα: τα εμπορικά διαθέσιμα μαξιλάρια Celdek (C-pads) και τα τοπικά κατασκευασμένα μαξιλάρια ινών Hyphaene thebaica (HF-pads). Και οι δύο τύποι μαξιλαριών τοποθετήθηκαν κατά μήκος των πλευρών του θερμοκηπίου με ειδικό ανεμιστήρα.

Τα δεδομένα από το πραγματικό θερμοκήπιο και τις εργαστηριακές δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της δυνατότητας ψύξης των HF-pads έναντι των συμβατικών C-pads. Η μελέτη έδειξε ότι ο ψύκτης HF-pad ήταν σε θέση να διατηρήσει ένα πιο δροσερό και πιο υγρό μικροκλίμα εντός του θερμοκηπίου ακόμη και υπό δύσκολες συνθήκες. Το πέτυχε αυτό με υψηλότερη απόδοση και χαμηλότερο λειτουργικό κόστος σε σύγκριση με το C-pad. Ωστόσο, το εμπορικά διαθέσιμο C-pad προσέφερε ισχυρότερη ροή αέρα.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι τα μαξιλάρια HF αποτελούν μια βιώσιμη επιλογή για βιώσιμη ψύξη σε θερμοκήπια. Η περαιτέρω ανάπτυξη και η παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα αυτών των μαξιλαριών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη καλύτερες θερμικές επιδόσεις και οικονομικά οφέλη. Η προσέγγιση αυτή υπόσχεται να προσφέρει μια βιώσιμη λύση για θερμές και ξηρές περιοχές όπως το Σαχέλ.

Διαβάστε ακόμη