Οι αντλίες θερμότητας είναι μια πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση έναντι των λεβήτων αερίου για τη θέρμανση κατοικιών. Δεν είναι νέα τεχνολογία, αλλά οι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν τις δυνατότητες αντικατάστασης των πολλών λεβήτων αερίου στην Ευρώπη με αντλίες θερμότητας.

Σύμφωνα με τον Economist, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδοτούν τις αντλίες θερμότητας για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τους παραδοσιακούς λέβητες αερίου. Οι αντλίες θερμότητας είναι πιο ακριβές εκ των προτέρων από τους λέβητες αερίου, αλλά εκπέμπουν ένα κλάσμα των αερίων του θερμοκηπίου. Η βρετανική κυβέρνηση προσφέρεται να πληρώσει στα νοικοκυριά 7.500 λίρες για να αποκτήσουν μια αντλία θερμότητας και η γερμανική κυβέρνηση προσφέρεται να καλύψει έως και το 70% του κόστους.

Η βιομηχανία αντλιών θερμότητας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Πέρυσι εγκαταστάθηκαν σχεδόν 3 εκατομμύρια νέες αντλίες θερμότητας στην Ευρώπη, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Υπάρχει ακόμη πολύς χώρος για επέκταση, καθώς υπάρχουν 130 εκατομμύρια λέβητες στην Ευρώπη και μόνο 20 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας.

Η Aira είναι μια νέα εταιρεία που ελπίζει να γίνει ο κορυφαίος παίκτης στον κλάδο των αντλιών θερμότητας. Η εταιρεία διαθέτει ένα νέο εργοστάσιο στην Πολωνία που μπορεί να παράγει 500.000 αντλίες θερμότητας ετησίως και βρίσκεται στη διαδικασία εκπαίδευσης 20.000 τεχνικών σε όλη την ήπειρο. Η Aira ελπίζει να εγκαταστήσει 5 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας κατά την επόμενη δεκαετία.

Τα εμπόδια στην ανάπτυξη των αντλιών θερμότητας

Υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις για την ευρύτερη υιοθέτηση των αντλιών θερμότητας. Το αρχικό κόστος μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για ορισμένους αγοραστές. Οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας συρρικνώθηκαν κατά περίπου 5% πέρυσι, εν μέρει λόγω της επιβάρυνσης των καταναλωτών από τον πληθωρισμό και τα υψηλότερα επιτόκια.

Στη Γερμανία, ένα σχέδιο που προέβλεπε ότι τα νοικοκυριά που εγκαθιστούν νέο λέβητα θα έπρεπε να στραφούν σε αντλίες θερμότητας αποδυναμώθηκε μετά την εκστρατεία που διοργάνωσε ένα ακροδεξιό κόμμα εναντίον του. Η ΕΕ καθυστέρησε επίσης ένα σχέδιο για την επιτάχυνση της υιοθέτησης της τεχνολογίας.

Η Aira προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα του κόστους προσφέροντας ένα συνδρομητικό μοντέλο στο οποίο οι πελάτες δεν πληρώνουν τίποτα προκαταβολικά και αντ’ αυτού χρεώνονται με ένα μηνιαίο τέλος που καλύπτει τόσο την εγκατάσταση όσο και τη συντήρηση. Η εταιρεία προσφέρει επίσης εγγύηση 15 ετών, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι οι περισσότεροι λέβητες.

Οι αντλίες θερμότητας της Aira ελέγχονται από μια εφαρμογή που προσαρμόζει τη δραστηριότητά της με βάση την πρόγνωση του καιρού και μαθαίνει για τα πρότυπα χρήσης ζεστού νερού από τον πελάτη. Εάν η Aira μπορέσει να πείσει αρκετούς Ευρωπαίους να κάνουν τη μετάβαση στις αντλίες θερμότητας, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Διαβάστε ακόμη