Μια ερευνητική ομάδα από το ελβετικό ερευνητικό ινστιτούτο ETH της Ζυρίχης ανέπτυξε μια νέα τεχνολογία θερμικής παγίδας που μπορεί να απορροφήσει συγκεντρωμένο ηλιακό φως και να αποδώσει θερμότητα πάνω από 1.000 C, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Το σύστημα θερμικής παγίδας διαθέτει μια ράβδο χαλαζία, διαμέτρου 7,5 cm και μήκους 30 cm, συνδεδεμένη με έναν κεραμικό απορροφητή, ο οποίος, λόγω των οπτικών του ιδιοτήτων, μπορεί να απορροφήσει το ηλιακό φως και να το μετατρέψει σε θερμότητα.

Το αριστερό άκρο της ράβδου του συστήματος εκτίθεται στη συγκεντρωμένη ηλιακή ακτινοβολία και το δεξιό άκρο έρχεται σε επαφή με έναν αδιαφανή δίσκο καρβιδίου του πυριτίου, που χρησιμεύει ως ηλιακός απορροφητής. Σύμφωνα με το ερευνητικό έγγραφο, η χρήση αδιαφανούς υλικού είναι σημαντική, καθώς όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, το υλικό απορροφά την ακτινοβολία στην επιφάνειά του και τη μεταφέρει με αγωγιμότητα στα τοιχώματά του, πράγμα που σημαίνει ότι η υψηλότερη θερμοκρασία επιτυγχάνεται στην απορροφητική επιφάνεια.

Σε πειράματα εργαστηριακής κλίμακας, οι ερευνητές εξέθεσαν τη ράβδο σε τεχνητό φως με ένταση που ισοδυναμεί με 135 φορές την ένταση του ηλιακού φωτός, επιτυγχάνοντας θερμοκρασίες έως και 1.050 C. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, προηγούμενες μελέτες άλλων ερευνητών έχουν επιτύχει μέγιστο 170 C με τέτοιες θερμικές παγίδες.

Η μεθοδολογία ανοίγει τις πόρτες για μια εναλλακτική λύση στην καύση άνθρακα ή πετρελαίου για την παραγωγή τσιμέντου ή χάλυβα, δήλωσαν οι επιστήμονες. Προβλέπεται ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή τη χρήση της ηλιακής ενέργειας όχι μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για την απαλλαγή από τον άνθρακα των ενεργοβόρων βιομηχανιών σε μεγάλη κλίμακα, προσφέροντας τη δυνατότητα να καταστήσει βασικές βιομηχανικές εφαρμογές, όπως η παραγωγή τσιμέντου και η μεταλλουργική εξόρυξη, ανεξάρτητες από τα ορυκτά καύσιμα.

Διαβάστε ακόμη