Η αυστραλιανή εταιρεία καθαρής τεχνολογίας Hadean Energy έλαβε επιχορήγηση για την ανάπτυξη ενός πιλοτικού συστήματος ηλεκτρολύτη που διαθέτει μια επαναστατική προσέγγιση στην παραγωγή υδρογόνου. Το έργο αποσκοπεί στην παρουσίαση της τεχνολογίας σωληνωτής ηλεκτρόλυσης στερεών οξειδίων (SOE) της Hadean, η οποία ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην αναζήτηση προσιτού πράσινου υδρογόνου, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Το έργο περιλαμβάνει συνεργασία με την EDF (Ηνωμένο Βασίλειο) μαζί με τις MCG UK, Minviro, Cranfield University και Certscape. Η Hadean θα κατασκευάσει ένα πιλοτικό σύστημα ηλεκτρολύτη 5 kW στη Μελβούρνη πριν το στείλει στο Ηνωμένο Βασίλειο για εγκατάσταση σε εγκατάσταση της EDF.

Η τεχνολογία SOE της Hadean υπόσχεται σημαντική αύξηση της αποδοτικότητας σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μεθόδους. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το σύστημά της απαιτεί λιγότερο από 40 kWh ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή 1 κιλού υδρογόνου, σε πλήρη αντίθεση με τις 60 kWh/kg που απαιτούνται από τις υπάρχουσες αλκαλικές και PEM τεχνολογίες. Αυτό μεταφράζεται σε ένα υποστηριζόμενο πλεονέκτημα απόδοσης 30% για τη Hadean, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Το χαμηλότερο κόστος παραγωγής θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για την ευρύτερη υιοθέτηση του πράσινου υδρογόνου, μιας καθαρής πηγής ενέργειας που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες απεξάρτησης από τον άνθρακα σε διάφορες βιομηχανίες. Η τεχνολογία της Hadean τοποθετείται ως πρωτοπόρος στην κούρσα για την οικονομικά αποδοτική παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Το έργο αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την Hadean Energy και την ανάπτυξη ενός πιο προσιτού και βιώσιμου μέλλοντος που θα τροφοδοτείται με πράσινο υδρογόνο.  Αυτό το πιλοτικό σύστημα ακολουθεί στενά μια άλλη προγραμματισμένη δοκιμή – μια τετράμηνη επίδειξη πιλοτικής εγκατάστασης στο χαλυβουργείο της BlueScope στη Νέα Νότια Ουαλία. Τα έργα αυτά προσφέρουν μια ματιά στις δυνατότητες της τεχνολογίας SOE της Hadean να φέρει επανάσταση στο τοπίο της καθαρής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη