Επιστήμονες στην Κίνα αξιολόγησαν ένα νέο σχέδιο για πλωτά φωτοβολταϊκά που χρησιμοποιεί μια μεμβράνη που επιπλέει στο νερό. Ο σχεδιασμός αυτός προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, αλλά χρειάζεται προσεκτική εξέταση των επιπτώσεων των κυμάτων, σύμφωνα με το περιοδικό pv.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Jiao Tong της Σαγκάης δοκίμασε μια μεμβράνη διαμέτρου ενός μέτρου που σχεδιάστηκε για να επιπλέει στο νερό. Η μεμβράνη υποστηρίζει φωτοβολταϊκά και συνδέεται με έναν πλωτήρα που τη διατηρεί σε πλευστότητα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις στον υπολογιστή για να δουν πώς θα αντιδράσει η μεμβράνη στα κύματα και τα ρεύματα.
Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι η μεμβράνη και ο πλωτήρας κινούνται μαζί με τα κύματα σε χαμηλές συχνότητες κυμάτων. Σε υψηλότερες συχνότητες, ο πλωτήρας σκληραίνει και ολόκληρη η πλατφόρμα αλληλεπιδρά με τα κύματα με έναν πιο σύνθετο τρισδιάστατο τρόπο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύματα που ξεβράζουν τα φωτοβολταϊκά, γεγονός που θα μπορούσε να τους βλάψει ή να μειώσει την απόδοσή τους.
Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι η κίνηση της πλατφόρμας στο επίπεδο, ή πώς κινείται μπρος-πίσω στο νερό, είναι σημαντική για τον σχεδιασμό του συστήματος πρόσδεσης που συγκρατεί την πλατφόρμα στη θέση της. Η κίνηση αυτή επηρεάζει επίσης το πόσο μεγάλη καταπόνηση υφίστανται η μεμβράνη και τα φωτοβολταϊκά.
Συνολικά, η μελέτη δείχνει ότι αυτός ο νέος σχεδιασμός για υπεράκτια φωτοβολταϊκά υπόσχεται πολλά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξεταστούν προσεκτικά οι επιδράσεις των κυμάτων, ιδίως σε υψηλότερες συχνότητες, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και αποτελεσματική λειτουργία της πλατφόρμας.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να αναπτύξουν περαιτέρω το υπολογιστικό τους μοντέλο για να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη συμπεριφορά της πλατφόρμας σε πραγματικές συνθήκες.
Διαβάστε ακόμη: