Οι εκπομπές μεθανίου από τις αγελάδες, τα πρόβατα και τις κατσίκες αποτελούν βραχυπρόθεσμα εκπληκτικά μεγαλύτερη απειλή για το κλίμα σε σύγκριση με όλα τα επιβατικά οχήματα του κόσμου μαζί. Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, η ArkeaBio, μια νεοφυής επιχείρηση με έδρα τη Βοστώνη, αναπτύσσει μια νέα λύση: ένα εμβόλιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το εμβόλιο αυτό στοχεύει τους μικροοργανισμούς που παράγουν μεθάνιο και βρίσκονται στο σάλιο και το πεπτικό σύστημα αυτών των ζώων. Αν και βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο – τουλάχιστον 2,5 χρόνια μακριά από την εμπορική διαθεσιμότητα – το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές μεθανίου από τη γεωργία, η οποία σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη από τον άνθρωπο πηγή αυτού του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.
Η δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού περιοριζόταν μέχρι πρόσφατα από το υψηλό κόστος της γενετικής αλληλουχίας και της βιοτεχνολογίας. Ωστόσο, με το κόστος αυτό να μειώνεται σημαντικά την τελευταία δεκαετία, η ArkeaBio βλέπει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για την προσέγγισή της. Οι πρώτες δοκιμές σε βοοειδή δείχνουν «καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ArkeaBio, Colin South.
Ο περιορισμός των εκπομπών μεθανίου από την κτηνοτροφία αποτελεί μια επίμονη πρόκληση, η οποία οδήγησε σε διάφορες λύσεις. Ερευνητές και νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν πειραματιστεί με πρόσθετα ζωοτροφών, όπως φύκια και βιοκάρβουνο, ενώ άλλοι έχουν αναπτύξει μάσκες δέσμευσης μεθανίου για τα βοοειδή. Ωστόσο, η ευρεία υιοθέτηση αυτών των μεθόδων είναι περιορισμένη. Η έρευνα του Bloomberg αποκάλυψε ότι παρά το ενδιαφέρον των μεγάλων αγοραστών γαλακτοκομικών προϊόντων και βοείου κρέατος, λίγοι εφάρμοσαν στην πραγματικότητα αυτά τα πρόσθετα ζωοτροφών σε σημαντική κλίμακα.
Το εμβόλιο της ArkeaBio προσφέρει ένα σαφές πλεονέκτημα: τη διανομή μέσω των υφιστάμενων γεωργικών καναλιών. Ο εμβολιασμός είναι ήδη μια κοινή πρακτική στη διαχείριση των ζώων, καθιστώντας την οικεία και δυνητικά απρόσκοπτη ενσωμάτωση στις υπάρχουσες ρουτίνες των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Επιπλέον, το εμβόλιο αναμένεται να έχει ελάχιστο αντίκτυπο στις πρακτικές της φάρμας και καμία αρνητική επίδραση στην ποιότητα του παραγόμενου κρέατος ή γάλακτος. Αυτή η ευρεία εφαρμογή σε ολόκληρο τον κτηνοτροφικό τομέα μεταφράζεται σε μια τεράστια δυνητική αγορά, λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία χρήση εμβολίων στα βοοειδή και άλλα ζώα.
Διαβάστε ακόμη