Η μπαταρία ιόντων νατρίου αναδεικνύεται ως μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση στις μπαταρίες ιόντων λιθίου, που κυριαρχούν στην τροφοδοσία των σύγχρονων ηλεκτρονικών μας συσκευών. Ενώ οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν γίνει πανταχού παρούσες, υπάρχουν μειονεκτήματα όπως η εξάρτηση από κοβάλτιο (που συχνά εξορύσσεται με ανήθικο τρόπο) και ο κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Natron Energy κατασκευάζει το πρώτο εργοστάσιο μπαταριών ιόντων νατρίου πλήρους κλίμακας στις ΗΠΑ, με τις πρώτες αποστολές να προγραμματίζονται για τον Ιούνιο του 2024. Αυτή η εγκατάσταση στο Michigan αποτελεί μέρος ενός κύματος εργοστασίων μπαταριών στις ΗΠΑ που λαμβάνουν κρατική στήριξη για τη δημιουργία μιας εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Οι μπαταρίες ιόντων νατρίου διαθέτουν αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των μπαταριών ιόντων λιθίου. Προσφέρουν ταχύτερη εκφόρτιση για σύντομες εκρήξεις ισχύος, χρησιμοποιούν άφθονο και φθηνό νάτριο ως κύρια πρώτη ύλη και εξαλείφουν την ανάγκη για κοβάλτιο. Επιπλέον, η Natron ισχυρίζεται ότι οι μπαταρίες της είναι πυρίμαχες. Αυτά τα χαρακτηριστικά τις καθιστούν ιδανικές για εφαρμογές που απαιτούν γρήγορες εκρήξεις ισχύος και ασφάλεια, όπως τα κέντρα δεδομένων που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν συχνά διακομιστές. Η αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια στα κέντρα δεδομένων, που τροφοδοτείται από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργεί μια πρωταρχική αγορά-στόχο για τη Natron.

Ωστόσο, οι μπαταρίες ιόντων νατρίου υστερούν έναντι των μπαταριών ιόντων λιθίου σε ενεργειακή πυκνότητα, περιορίζοντας την ποσότητα ενέργειας που αποθηκεύεται σε ένα δεδομένο χώρο. Αυτό τις καθιστά λιγότερο κατάλληλες για εφαρμογές που απαιτούν αποθήκευση υψηλής χωρητικότητας, όπως μπαταρίες backup για σταθμούς ηλιακής ενέργειας ή το ηλεκτρικό δίκτυο. Παρά αυτόν τον περιορισμό, η BloombergNEF προβλέπει ότι οι μπαταρίες ιόντων νατρίου θα κατακτήσουν το 12% της αγοράς αποθήκευσης σταθερής ενέργειας έως το 2030.

Πέρα από τα κέντρα δεδομένων, οι μπαταρίες ιόντων νατρίου έχουν δυνατότητες εφαρμογής και σε άλλους τομείς. Η Nabors Industries, η μεγαλύτερη εταιρεία γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, τις βλέπει ως τρόπο μείωσης των εκπομπών, καθιστώντας τις εξέδρες γεώτρησης πιο αποδοτικές. Η Nabors οραματίζεται υβριδικές εξέδρες που θα τροφοδοτούνται από συνδυασμό κινητήρων και μπαταριών ιόντων νατρίου, αντικαθιστώντας την τρέχουσα εξάρτηση από πολλούς κινητήρες diesel. Η γρήγορη εκφόρτιση και η έλλειψη κινδύνου πυρκαγιάς που σχετίζεται με τις μπαταρίες ιόντων νατρίου τις καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικές για αυτή την περίπτωση χρήσης, καθώς οι πυρκαγιές μπαταριών ιόντων λιθίου μπορεί να είναι δύσκολο να σβηστούν σε πεδία πετρελαίου. Η Nabors έχει επενδύσει στην Natron και έχει ήδη παραγγείλει τις μπαταρίες της, επισημαίνοντας τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Μπαταρίες της Natron Energy ©natron.energy

Μπαταρίες της Natron Energy ©natron.energy