Στο Βανκούβερ του Καναδά, κερδίζει έδαφος μια μοναδική προσέγγιση θέρμανσης σπιτιών. Αντί να βασίζεται σε παραδοσιακές μεθόδους όπως λέβητες φυσικού αερίου, η γειτονιά False Creek αξιοποιεί τη θερμότητα των λυμάτων για το σύστημα τηλεθέρμανσής της. Αυτή η φαινομενικά ασυνήθιστη μέθοδος υπογραμμίζει μια αυξανόμενη τάση: τη χρήση της απορριπτόμενης θερμότητας για τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και τη μετάβαση σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μέλλον, σύμφωνα με το Bloomberg.
Παραδοσιακά, τα λύματα που ρέουν στους δημοτικούς αποχετευαγωγούς παραμένουν σχετικά ζεστά, ακόμη και κατά τους κρύους μήνες. Αυτό παρουσιάζει μια ευκαιρία να συλλέξουμε αυτή την αχρησιμοποίητη θερμότητα και να την αξιοποιήσουμε. Στο False Creek, ένα δίκτυο σωλήνων μεταφέρει αυτή τη ζεστασιά σε καθαρό νερό, το οποίο στη συνέχεια διανέμεται σε κτίρια για σκοπούς θέρμανσης. Αυτό το σύστημα, που λειτουργεί από το 2010, έχει οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το 2022, το 71% των αναγκών θέρμανσης της γειτονιάς καλύφθηκαν από ανανεώσιμες πηγές, με τη θερμότητα των λυμάτων να αποτελεί τον κύριο παράγοντα.
Η ελκυστικότητα των λυμάτων ως πηγής ενέργειας έγκειται στη σταθερή τους διαθεσιμότητα και θερμοκρασία. Ωστόσο, η εφαρμογή τέτοιων συστημάτων απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό. Σε ιδανικές συνθήκες, οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, όπου η ροή του νερού είναι υψηλότερη, προσφέρουν τη σημαντικότερη δυνατότητα ανάκτησης θερμότητας. Ωστόσο, αυτές οι εγκαταστάσεις βρίσκονται συχνά στα περίχωρα των πόλεων, γεγονός που καθιστά αναγκαία μεγαλύτερες αποστάσεις για τη μεταφορά του ζεστού νερού. Η απώλεια θερμότητας μέσω των σωλήνων σε μεγαλύτερες αποστάσεις γίνεται ανησυχητική, επηρεάζοντας την αποδοτικότητα.
Παρά τις προκλήσεις αυτές, αρκετές πόλεις παγκοσμίως εξερευνούν τις δυνατότητες ανάκτησης θερμότητας από τα λύματα. Για παράδειγμα, το Όσλο της Νορβηγίας χρησιμοποιεί έναν κεντρικό αγωγό αποχέτευσης που μεταφέρει πάνω από ένα εκατομμύριο γαλόνια λυμάτων την ώρα για να παρέχει θέρμανση και ζεστό νερό σε χιλιάδες διαμερίσματα. Επιπλέον, συγκεκριμένες τοποθεσίες με υψηλές απαιτήσεις θερμότητας, όπως νοσοκομεία, πανεπιστήμια ή ακόμα και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, μπορούν να αποτελέσουν στόχο για την τοπική μεταφορά θερμότητας από τα λύματα.