Η Chemix, μια νεοφυής εταιρεία που αναπτύσσει μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), εξασφάλισε χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας τους, η οποία αξιοποιεί αλγόριθμους για να σχεδιάζει και να βελτιστοποιεί μπαταρίες ειδικά για κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η ανάπτυξη μπαταριών είναι μια αργή και δαπανηρή διαδικασία, που παραδοσιακά περιλαμβάνει εκτεταμένες δοκιμές. Η AI μπορεί να μειώσει σημαντικά αυτό το χρόνο και κόστος επιτρέποντας τον ταχύτερο και πιο αποδοτικότερο έλεγχο διαφορετικών σχεδίων μπαταριών. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι η AI θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για τον εντοπισμό μεθόδων γρήγορης φόρτισης από πάνω από 500 ημέρες σε μόλις 16 ημέρες.

Η AI της Chemix βοηθά στο σχεδιασμό μπαταριών με προσαρμοσμένα χαρακτηριστικά, όπως αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες ή την εξαίρεση ορισμένων υλικών. Συνεργάζονται με έναν συνεργάτη παραγωγής για να παράγουν τις σχεδιασμένες μπαταρίες, οι οποίες στη συνέχεια πωλούνται σε premium τιμή.

Η Chemix ισχυρίζεται ότι με τη βοήθεια της AI, μπόρεσε να αναπτύξει έναν νέο ηλεκτρολύτη (ένα βασικό στοιχείο της μπαταρίας) για έναν πελάτη σε μόλις δύο μήνες, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας κατά 400%. Αυτή η διαδικασία θα διαρκούσε κανονικά διπλάσιο χρόνο χωρίς AI. Το τρέχον πελατολόγιό τους περιλαμβάνει κατασκευαστές premium ηλεκτρικών οχημάτων που αναζητούν μπαταρίες πέραν των τυπικών επιλογών.

Ενώ επί του παρόντος επικεντρώνεται στον σχεδιασμό ηλεκτρολυτών για ηλεκτρικά οχήματα, η Chemix σχεδιάζει να επεκτείνει την εφαρμογή της AI και σε άλλα κρίσιμα στοιχεία μπαταριών. Σκοπεύουν επίσης να αναπτύξουν μπαταρίες για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στο σπίτι.

Προκλήσεις και ευκαιρίες

Η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς αποτελεί πρόκληση για τους κατασκευαστές μπαταριών. Η Chemix δεν δημιουργεί εξ ολοκλήρου νέα χημική σύνθεση μπαταριών, αλλά μάλλον βελτιστοποιεί τις υπάρχουσες. Αυτό τους επιτρέπει να στοχεύσουν σε υποεξυπηρετούμενες αγορές, όπως τα ηλεκτρικά σπορ αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες, που απαιτούν προσαρμοσμένες λύσεις μπαταριών πέραν των μαζικά παραγόμενων επιλογών.

Η Chemix αναγνωρίζει τη σημασία των δεδομένων στην εκπαίδευση του μοντέλου AI τους. Δημιουργούν ένα ιδιόκτητο σύνολο δεδομένων που συλλέγεται στα εργαστήριά τους για να τροφοδοτήσουν αυτή τη διαδικασία, καθώς αναγνώρισαν την έλλειψη άμεσα διαθέσιμων δεδομένων ειδικά για την ανάπτυξη μπαταριών σε σύγκριση με πεδία όπως οι γενικές εφαρμογές AI.