Τα ηλεκτρικά συστήματα των ΗΠΑ δεν επεκτείνονται αρκετά γρήγορα για να καλύψουν τις ταχέως αυξανόμενες ανάγκες ενέργειας της τεχνολογίας όπως η Generative AI, ωθώντας τις επιχειρήσεις κέντρων δεδομένων να παρακάμπτουν μερικές φορές τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δήλωσαν στελέχη σε ένα ενεργειακό συνέδριο αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.

Στρώματα κανονισμών, παραπομπές και διαδικασίες αδειοδότησης και συχνές νομικές μάχες που διεξάγονται από περιβαλλοντικές και κοινοτικές ομάδες, έχουν επιβραδύνει τα νέα έργα ενέργειας από τη σύνδεση με το δίκτυο και αποτελούν απειλή για τα κέρδη των παραδοσιακών εταιρειών ενέργειας, όπως οι ρυθμιζόμενες ηλεκτρικές εταιρείες κοινής ωφέλειας.

Οι καθυστερήσεις έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις κέντρων δεδομένων να παρακάμψουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και να συνάψουν συμφωνίες απευθείας με παραγωγούς ενέργειας ή να κατασκευάσουν τη δική τους παροχή.

Η εταιρεία ανάπτυξης κέντρων δεδομένων Aligned, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του είδους της με δυναμικότητα 2,5 γιγαβάτ, επιδιώκει εσπευσμένα την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας αφού ξόδεψε αρκετά χρόνια εστιάζοντας στην αγορά γης για τις δραστηριότητές της.

Μεταξύ των εκτιμήσεών της για την ηλεκτρική ενέργεια, η Aligned εξετάζει τη χρήση μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, ή ενός τύπου συστήματος πυρηνικής ενέργειας που αναπτύσσεται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να τροφοδοτήσει ορισμένα από τα έργα της, και συνεργάζεται με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε έργα όταν είναι δυνατόν, δήλωσε ο Phill Lawson-Shanks, Chief Innovation Officer της Aligned.

Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας εξέφρασαν επίσης το παράπονό τους για τους περιορισμούς που υπάρχουν στην κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια των εταιρειών που υποστηρίζουν chatbots όπως το ChatGPT, το οποίο απαιτεί περίπου 10 φορές περισσότερη ενέργεια από μια αναζήτηση στο Google, και άλλες μορφές τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενέργειας επικαλέστηκαν την αργή ρυθμιστική διαδικασία για την επέκταση των συστημάτων τους, ιδίως με τη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, ενώ παράλληλα ήλπιζαν ότι το κύμα ζήτησης από τη μεγάλη τεχνολογία θα βοηθούσε τις εταιρείες τους να αναπτυχθούν.