Την κατασκευή ιδιαίτερα καινοτόμων ρομποτικών συστημάτων θέλει να φέρει στην Ελλάδα η Atlas Robotics Α.Ε.», προϋπολογισμού 90,8 εκατ. ευρώ. Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά την έρευνα και ανάπτυξη και την κατασκευή στην Ελλάδα ιδιαίτερα καινοτόμων ρομποτικών συστημάτων με χρήση στις επιθεωρήσεις, δοκιμές και πιστοποιήσεις σε κλάδους όπως η υγεία (χειρουργικός και διαγνωστικός τομέας), τα τρόφιμα, η αμυντική βιομηχανία, η αεροπορική βιομηχανία, η αυτοκινητοβιομηχανία, η διαγνωστική κτηνιατρική, η γενική βιομηχανία κ.ά. Το 60% της Atlas Robotics κατέχει ο Gregg Nourjian, πρόεδρος της εταιρείας.
Ο επενδυτικός φάκελος της εταιρείας «Atlas Robotics Α.Ε.», ο οποίος κατατέθηκε στην Enterprise Greece ως «Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας» ήταν σε διαβούλευση μέχρι χθες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εταιρεία θα παράγει ρομπότ, λογισμικό και συστήματα ελέγχου τα οποία θα έχει στην κυριότητα της μετά την παραγωγή και θα τα τοποθετεί στις εγκαταστάσεις των πελατών για τις δοκιμές, επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις και θα αμείβεται με βάση τις σαρώσεις που θα κάνουν τα ρομπότ για τους ελέγχους και τις δοκιμές. Ορισμένα από τα ρομπότ που θα παραχθούν θα παραμείνουν στο εργοστάσιο και οι έλεγχοι θα γίνονται απομακρυσμένα από εργαστήρια δοκιμών που θα δημιουργηθούν στην Ηγουμενίτσα και συγκεκριμένα στο Καρτέρι Μαργαριτίου, όπου θα βρίσκονται οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της Atlas.
Ο φορέας επένδυσης αιτείται ένταξη του έργου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως «Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας», καθώς και τη λήψη των κινήτρων της φορολογικής απαλλαγής και των κινήτρων ενίσχυσης δαπανών στρατηγικών επενδύσεων. Το συνολικό ύψος της προτεινόμενης επένδυσης προϋπολογίζεται σε 90,8 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 443 νέες θέσεις εργασίας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για την διείσδυση της Atlas στην εγχώρια και διεθνή αγορά καθώς αυξάνονται οι επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων παραγωγής με αυτοματοποιημένο Additive Manufacturing. Με βάση την πρόβλεψη πωλήσεων του επιχειρηματικού της σχεδίου, συνολικά πάνω από το 90% του κύκλου εργασιών της Atlas θα αφορούν σε εξαγωγές και μάλιστα στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.