Η Glint Solar της Νορβηγίας, μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού για προγραμματιστές φωτοβολταϊκών μεγάλης κλίμακας, ανέπτυξε μια νέα μονάδα που χαρτογραφεί τη μεταβλητότητα της υποβάθμισης των φωτοβολταϊκών (PV) σε όλη την Ευρώπη, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες σχεδιασμού στους προγραμματιστές έργων, σύμφωνα με το pv magazine.

Οι χρήστες μπορούν με ένα κλικ σε ένα σημείο του χάρτη και να λάβουν μια αριθμητική βαθμολογία δύο δεκαδικών ψηφίων μεταξύ 0 και 10, που αντιστοιχεί στη σοβαρότητα της υποβάθμισης της τοποθεσίας.

Η μονάδα ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ενέργειας της Νορβηγίας (IFE) και βασίζεται σε δύο μελέτες σχετικά με την μοντελοποίηση του αντίκτυπου των συνδυασμένων κλιματικών φορτίων στην μέγιστη ισχύ εξόδου της μονάδας, συγκεκριμένα στις δημοσιεύσεις «Global Climate Data Processing and Mapping of Degradation Mechanisms» στο Energies και «Modeling Outdoor Service Lifetime Prediction of PV Modules: Effects of Combined Climatic Stressors on PV Module Power Degradation» στο IEEE Journal of Photovoltaics.

Ο υπολογισμός της υποβάθμισης λαμβάνει υπόψη διάφορες κλιματικές καταπονήσεις, όπως η υδρόλυση, η οποία είναι καταπόνηση λόγω της σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας, η φωτοαποικοδόμηση που προκαλείται από την υψηλή υπεριώδη ακτινοβολία και η θερμομηχανική καταπόνηση που οφείλεται κυρίως σε γρήγορες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Οι προγραμματιστές φωτοβολταίκών σταθμών μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να κάνουν ενημερωμένες συγκρίσεις τοποθεσιών, στο αρχικό στάδιο ενός έργου που επιτρέπουν την κατασκευή έργων με καλύτερα αποτελέσματα.

Η μονάδα χάρτη αποτελεί μέρος του cloud-based λογισμικού της Glint Solar για τον εντοπισμό κατάλληλων τοποθεσιών για ΄φωτοβολταϊκά πάρκα, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η απόσταση από το δίκτυο ή τους υποσταθμούς, την τοπογραφία, το βάθος του εδάφους και την ηλιακή ακτινοβολία.

Η Glint Solar, που ιδρύθηκε το 2020, παρέχει στους προγραμματιστές φωτοβολταϊκών (PV) σχετικά δεδομένα συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (GIS), εργαλεία ανάλυσης, δυνατότητες σχεδιασμού και εργαλεία επισκόπησης έργου, βελτιστοποιώντας και αυξάνοντας τους αγωγούς τους.