H επικεφαλής τεχνολογίας της Ceres Power, προειδοποίησε, ότι καθώς τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται ευρύτερα για την αποδοτικότητα, υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.

«Αυτό που με φοβίζει είναι η κατανάλωση ενέργειας αν χρησιμοποιείτε το ChatGPT [για απλές ερωτήσεις]», δήλωσε η Καρολίν Χάργκροβ, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης «IOT: Powering the Digital Economy» για το νέο ενεργειακό τοπίο, σύμφωνα με το CNBC.

Η Χάργκροβ είναι CTO της Ceres Power, μιας εταιρείας ανάπτυξης τεχνολογίας καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρολυτών για πράσινο υδρογόνο.

Μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, υπογράμμισε ότι κατά μέσο όρο μια τυπική αναζήτηση στο Google χρησιμοποιεί 0,3 watt-ώρες ηλεκτρικής ενέργειας έναντι 2,9 watt-ώρες για ένα αίτημα ChatGPT.

Η έκθεση πρότεινε ότι όταν η τεχνολογία αυτή ενσωματωθεί σε 9 δισεκατομμύρια αναζητήσεις καθημερινά, θα απαιτηθούν σχεδόν 10 τεραβατώρες πρόσθετης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Γενικότερα, η έκθεση του ΙΕΑ ανέφερε ότι μέχρι το 2026, «η βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να έχει αναπτυχθεί εκθετικά και να καταναλώνει τουλάχιστον δέκα φορές τη ζήτηση [ηλεκτρικής ενέργειας] του 2023».

Η Χάργκροβ δήλωσε ότι αν αυτή η κατανάλωση δεν τύχει σωστής διαχείρισης «τότε θα μπορούσε να συμβεί το αντίστροφο αποτέλεσμα να καταναλώνουμε πολύ περισσότερη ενέργεια».

Εν τω μεταξύ, ο Μπέρτραντ Πικάρντ, ιδρυτής και πρόεδρος της περιβαλλοντικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Solar Impulse Foundation, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας «φανταστικός τρόπος για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας», εάν είναι καλά διαχειρίσιμη.

Ο Μπέρτραντ Πικάρντ αναφέρθηκε στο παράδειγμα των έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία, τα οποία «θα ενσωματώνουν την διαλείπουσα ανανεώσιμη ενέργεια, με την αποθήκευση, με τη διανομή, με την κατανάλωση, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν καμία ενέργεια δεν θα χάνεται».

Μια έκθεση του συνασπισμού Climate Action Against Disinformation (CAAD), που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, εξέτασε τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η τεχνητή νοημοσύνη εν μέσω της κλιματικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης.

Με βάση τα ευρήματά της, ο συνασπισμός συνέστησε στις ρυθμιστικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας είναι διαφανείς στην αναφορά της ενέργειας που χρησιμοποιούν και των εκπομπών που παράγουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους.

Η CAAD δήλωσε επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιβάλλουν αυτούς τους κανόνες διαφάνειας με «σαφείς, αυστηρές κυρώσεις», εάν οι εταιρείες δεν συμμορφώνονται.