Ο βρετανικός μηχανολογικός γίγαντας Rolls-Royce εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 1,18 εκατ. στερλινών (1,38 εκατ. ευρώ) από τη Φάση 2 του Διεθνούς Διμερούς Ταμείου (IBF) της Βρετανικής Διαστημικής Υπηρεσίας για την ανάπτυξη των βέλτιστων τεχνολογιών για ένα πυρηνικό σύστημα σχάσης για μια σειρά διαστημικών αποστολών ενέργειας.

Η Rolls-Royce συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρεία BWXT Advanced Technologies LLC (BWXT) για την ανάπτυξη πυρηνικών αντιδραστήρων στο διάστημα. Η συμφωνία διευκολύνει την επιχειρηματική συνεργασία και την από κοινού ανάπτυξη νέων και καινοτόμων πυρηνικών εφαρμογών στον τομέα του διαστήματος. «Η συμφωνία αυτή ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για την πρωτοποριακή καινοτομία στη διαστημική τεχνολογία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Rolls-Royce.

Όλες οι διαστημικές αποστολές εξαρτώνται από μια πηγή ενέργειας για την υποστήριξη συστημάτων επικοινωνίας, υποστήριξης της ζωής και επιστημονικών πειραμάτων. Η πυρηνική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να αυξήσει δραματικά τη διάρκεια των μελλοντικών διαστημικών αποστολών και την επιστημονική τους αξία. Η πυρηνική ενέργεια, που χρησιμοποιείται αποτελεσματικά στο διάστημα, θα προσφέρει μια σταδιακή αλλαγή στην ικανότητα αποστολής σε μια εκτεταμένη σειρά εφαρμογών. Οι διαστημικοί μικροαντιδραστήρες είναι μια λύση για την κάλυψη αυτών των απαιτήσεων και η χρηματοδότηση από τη Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου διασφαλίζει τη συνεχή ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.

Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ και του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στις 8 Ιουνίου 2023, οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να μελετήσουν «ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της διαστημικής πυρηνικής ενέργειας και πρόωσης».

«Αυτή η νέα συμφωνία βασίζεται στις συμπληρωματικές βασικές μας ικανότητες και τη γνώση της αγοράς από τις αντίστοιχες χώρες μας. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την υφιστάμενη σχέση μας και να διερευνήσουμε πιθανές στρατηγικές σχέσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες για την περαιτέρω ανάπτυξη πυρηνικών τεχνολογιών και προϊόντων για το Διάστημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Rolls-Royce Steve Carlier.

«Η BWXT και η Rolls-Royce μοιράζονται την ίδια δέσμευση για τη δημιουργία και την παροχή συστημάτων πυρηνικής ενέργειας για την εξερεύνηση του διαστήματος, την υποστήριξη των παγκόσμιων επιταγών ασφάλειας και την παραγωγή καθαρής ενέργειας», δήλωσε από την πλευρά του ο Joe Miller, πρόεδρος της BWXT Advanced Technologies.

«Καινοτόμες τεχνολογίες όπως αυτή θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για τη συνεχή ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν τον ευρύτερο διαστημικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσουν περαιτέρω επενδύσεις», δήλωσε ο καθηγητής Anu Ojha, διευθυντής του τμήματος Championing Space στον Οργανισμό Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.