Η STS Engineering χαρακτηρίζεται ως μία 100% ελληνική start up τεχνολογίας, η οποία σε μόλις τρία χρόνια έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής αγοράς, και να προσελκύσει τα διεθνή βλέμματα. Η STS Engineering εξειδικεύεται στον τομέα των solar trackers (κινούμενες βάσεις για φωτοβολταϊκά πλαίσια) και σύντομα αναμένεται να κάνει τα πρώτα βήματα στο εξωτερικό. Ο Σταύρος και ο Δήμος Τσολακίδης βρίσκονται στο τιμόνι της εταιρείας.

Η STS Engineering προσέλκυσε άμεσα το ενδιαφέρον των επενδυτών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας λόγω του ιδιαίτερα ανθεκτικού σχεδιασμού των προϊόντων της και της εξελιγμένης τεχνολογίας της, προμηθεύοντας τους δύο εύκολης τοποθέτησης συστήματα κινούμενων βάσεων παρακολούθησης του ήλιου -ελληνικής κατασκευής- τα οποία συνδέονται με μια online smart πλατφόρμα.

Επισημαίνονται κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα τεχνολογίας καινοτομίας που η STS έχει ήδη αναπτύξει:

Τεχνολογία 1.TSP System για Γρήγορη Συναρμολόγηση και Εύκολη Συντήρηση

Η τεχνολογία TSP επιτυγχάνει τη γρήγορη εγκατάσταση, μειώνοντας δραματικά το κόστος συναρμολόγησης, ενώ η αποδεδειγμένη δυνατότητα συντήρησης των ηλεκτροκινητήρων από ένα μόνο άτομο ενισχύει την ασφάλεια και αλλάζει το παιχνίδι στην ευκολία της συντήρηση των φωτοβολταϊκών πάρκων με τράκερς.

Τεχνολογία 2. Πρόβλεψη Συντήρησης Ηλεκτροκινητήρα

Τα συστήματα της STS φέρνουν στο προσκήνιο την ικανότητα πια της πρόβλεψης συντήρησης, καθώς επιτρέπουν την άμεση παροχή και καταγραφή πληροφοριών σχετικά με την θερμοκρασία, τάση (volt) και Αμπέρ (Αmpere) του ηλεκτροκινητήρα , συνήθως το πιο κρίσιμο σημείο ενός τράκερ, παρέχοντας δυνατότητες παρακολούθησης και πρόβλεψης για μελλοντικές ανάγκες συντήρησης ή δυσλειτουργίες. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπεται η προληπτική συντήρηση, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και μειώνοντας το κόστος και το χρόνο αδράνειας.

Τεχνολογία 3. Σύστημα για Bifacial Panels

Η εταιρεία ανέπτυξε το High-rise System ειδικά για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής των Bifacial Φ/Β πλαισίων, προσφέροντας τεχνολογικές λύσεις που στοχεύουν στην αποτελεσματικότητα και στην αύξηση της απόδοσης, προσαρμοζόμενη στις εξελίξεις των προτιμήσεων των επενδυτών.

Raptor X-1 και Pathfinder, τα δύο 100% Ελληνικά high tech τράκερς

Tόσο το μονοάξονικο Raptor X-1, όσο και το διάξονικο Pathfinder της STS Engineering, χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς κινητήρες αντί για υδραυλικά συστήματα. Η εγκατάστασή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλους τους τύπους φωτοβολταϊκών πλαισίων, ενώ υπολογίζουν την ηλιακή θέση χρησιμοποιώντας τον αστρονομικό αλγόριθμο ηλιακής θέσης (NREL), αντί να εξαρτώνται από αισθητήρες.

Η επικοινωνία με τους τράκερς συντονίζεται μέσω της εξελιγμένης online ηλεκτρονικής πλατφόρμας Observe-X. Τα συστήματα της STS είναι Computer Controlled και δεν χρησιμοποιούν PLC (προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές), προσφέροντας την ικανότητα απεριόριστων δυνατοτήτων και αναβαθμίσεων.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι παλαιότεροι πελάτες της STS Engineering έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίζουν τις επενδύσεις τους συνεχώς, χωρίς περιορισμούς, κρατώντας την επένδυση τους στην αιχμή της τεχνολογίας.

Συνεπώς τα συστήματα της STS δίνουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανική μάθησης στον χώρο των φωτοβολταϊκών, που σύντομα θα αρχίσουν να διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο.

Παράλληλα, και τα δύο προϊόντα εμφανίζουν ελάχιστες ανάγκες συντήρησης, ενώ έχουν αποδείξει την εξαιρετική αντοχή τους σε ισχυρούς ανέμους. Με πάνω από 465 trackers σε λειτουργία σε 27 έργα σε όλη την Ελλάδα μέσα σε μόλις 3 χρόνια και την επεκτατική τους προοπτική στο εξωτερικό, φαίνεται ότι η STS Engineering είναι μια πολλά υποσχόμενη εταιρεία που εξελίσσεται συνεχώς στον τομέα της τεχνολογίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.