«Κομβική στιγμή» χαρακτηρίζεται η προσπάθεια της start up CFS, που υποστηρίζεται από τους δισεκατομμυριούχους Μπιλ Γκέιτς, Τζεφ Μπέζος και Ρίτσαρντ Μπράνσον, για την αξιοποίηση της πυρηνικής σύντηξης για απεριόριστη ενέργεια χωρίς άνθρακα, μετά τη δημοσίευση νέας έρευνας του MIT, σχετικά με την τεχνολογία μαγνήτη που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία.

Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και του spin-out Commonwealth Fusion Systems (CFS) δημοσίευσαν έξι άρθρα σχετικά με ένα πείραμα που πραγματοποίησαν το 2021 χρησιμοποιώντας έναν νέο μαγνήτη που παρήγαγε, όπως υποστηρίζεται, παγκόσμιο ρεκόρ μαγνητικής ισχύος 20 tesla.

Κέντρο Επιστήμης Πλάσματος και Σύντηξης του MIT © mit.edu

Κέντρο Επιστήμης Πλάσματος και Σύντηξης του MIT © mit.edu

Το διατηρούμενο μαγνητικό πεδίο ήταν αρκετά ισχυρό ώστε να επιτευχθεί ο θεμελιώδης στόχος ενός συστήματος πυρηνικής σύντηξης – να επιτευχθεί «καθαρή ενέργεια», δηλαδή να παράγεται περισσότερη από όση καταναλώνεται – σύμφωνα με την ομάδα του έργου.

Η CFS – που υποστηρίζεται από την Breakthrough Energy του Μπιλ Γκέιτς αλλά και από τους Τζεφ Μπέζος και Ρίτσαρντ Μπράνσον – χρησιμοποιεί την τεχνολογία μαγνήτη ως μέρος του εργοστασίου σύντηξης SPARC net-energy που κατασκευάζει στη Μασαχουσέτη.

Η CFS υποστήριξε ότι τα νέα έγγραφα που επικυρώνουν τη δοκιμή του 2021 σηματοδοτούν «μια κομβική στιγμή στην πορεία προς την εμπορική σύντηξη με υψηλά πεδία» και την ανάπτυξη των συσκευών tokomak που είναι από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες στο κυνήγι της δυνητικά επαναστατικής πηγής ενέργειας.

Η εταιρεία – μία από μια ομάδα εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο που στοχεύουν να φέρουν τη σύντηξη στην ενεργειακή επικρατούσα τάση – ελπίζει να έχει ένα εμπορικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας σε λειτουργία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

«Ιερό δισκοπότηρο» για την καθαρή ενέργεια

Η πυρηνική σύντηξη είναι η ίδια διαδικασία που παράγει φως και θερμότητα από τα αστέρια και έχει χαρακτηριστεί ως «ιερό δισκοπότηρο» για την καθαρή ενέργεια. «Η επιτυχής δοκιμή του μαγνήτη ήταν το πιο σημαντικό πράγμα, κατά τη γνώμη μου, τα τελευταία 30 χρόνια της έρευνας για τη σύντηξη», ανέφερε ο καθηγητής μηχανικής της Hitachi America Ντένις Γουάιτ (Dennis Whyte), ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε από διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης Πλάσματος και Σύντηξης, όπου πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές του 2021.

Ο Γουάιτ πρόσθεσε ότι η ισχύς του μαγνήτη σε σύγκριση με το μέγεθός του «εν μία νυκτί… ουσιαστικά άλλαξε το κόστος ανά Watt ενός αντιδραστήρα σύντηξης κατά σχεδόν 40 φορές σε μία ημέρα», σύμφωνα με το MIT News. «Τώρα η σύντηξη έχει μια ευκαιρία».