Μια ομάδα ερευνητών και βιομηχανικών συνεργατών, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης, ανέπτυξε ανακυκλώσιμες «μπαταρίες νερού» για να αμβλύνει ενδεχομένως τις ανησυχίες για την ασφάλεια της ενέργειας μεγάλου δικτύου, αναφέρει το περιοδικό pv.

Ο καθηγητής Tianyi Ma, επικεφαλής ερευνητής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου RMIT, δήλωσε ότι οι μπαταρίες τους βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος ενός αναδυόμενου πεδίου των συσκευών αποθήκευσης ενέργειας σε νερό, με ανακαλύψεις που βελτιώνουν σημαντικά την απόδοση και τη διάρκεια ζωής της τεχνολογίας.

Η ομάδα χρησιμοποιεί νερό για να αντικαταστήσει τους οργανικούς ηλεκτρολύτες – οι οποίοι επιτρέπουν τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ του θετικού και του αρνητικού πόλου – πράγμα που σημαίνει ότι οι μπαταρίες τους δεν είναι εύφλεκτες, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Ο Ma δήλωσε ότι οι μπαταρίες είναι κατάλληλες για εφαρμογές μεγάλης κλίμακας, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για την αποθήκευση στο δίκτυο και την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ιδίως όσον αφορά τα ζητήματα ασφάλειας.

«Καθώς η τεχνολογία μας εξελίσσεται, άλλα είδη εφαρμογών αποθήκευσης ενέργειας μικρότερης κλίμακας, όπως η τροφοδοσία των σπιτιών των ανθρώπων και των συσκευών ψυχαγωγίας, θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα», δήλωσε η ομάδα.

Η διαδικασία κατασκευής των μπαταριών νερού δείχνει ότι η μαζική παραγωγή είναι εφικτή, δεδομένου ότι υλικά όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος υπάρχουν σε αφθονία στη φύση.