Η κροατική νεοφυής επιχείρηση Project 3 Mobility, η οποία δημιουργήθηκε από τον Mate Rimac, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Rimac Automobili, και τον όμιλο Rimac, συγκέντρωσε 100 εκατομμύρια ευρώ για το καινοτόμο οικοσύστημα αυτόνομης αστικής κινητικότητας. Η κροατική εταιρεία τεχνολογίας και ηλεκτρικών αυτοκινήτων Rimac Automobili ξεκίνησε το Project 3 Mobility (P3) για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος αστικής κινητικότητας που βασίζεται σε αυτόνομα ηλεκτρικά ταξί το 2021. Η υπηρεσία ρομποταξί στο Ζάγκρεμπ σχεδιάζεται να γίνει διαθέσιμη έως το 2026.

Η Project 3 Mobility, μια εταιρεία που αναπτύσσει το δικό της αυτόνομο ηλεκτρικό όχημα, εξειδικευμένες υποδομές και υπηρεσίες κινητικότητας, ολοκλήρωσε τον επενδυτικό γύρο της σειράς Α, αυξάνοντας το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε από ιδιώτες επενδυτές σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η εταιρεία. Προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον και υποστήριξη από κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες και επενδυτικά κεφάλαια, ανέφερε.

Ένας από αυτούς είναι η TASARU Mobility Investments, μια εταιρεία που ανήκει πλήρως στο Σαουδαραβικό κρατικό ταμείο Public Investment Fund (PIF). Πρόκειται για την πρώτη επένδυση του ταμείου στον τομέα της τεχνολογίας νέας γενιάς και την πρώτη εκτός του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε η P3.

Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, σε προηγούμενα στάδια η εταιρεία έχει εξασφαλίσει επενδύσεις από αξιόλογες οντότητες, όπως η Kia, ο πάροχος τεχνολογίας φιλοξενίας ιστότοπων SiteGround, η κροατική εταιρεία πληροφορικής Infinum και ο όμιλος Rimac. Πρόσθετοι βασικοί επενδυτές είναι η Neurone, ένας επενδυτικός όμιλος που επικεντρώνεται στις προηγμένες τεχνολογίες, και η Elaf Auto, μια εταιρεία με έδρα το Κατάρ, σύμφωνα με την P3.

Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη όλων των στοιχείων του έργου και την παράδοση του οικοσυστήματος αυτόνομης αστικής κινητικότητας της P3, αλλά και για την υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης της ομάδας, η οποία θα επεκταθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Pejković: Το έργο θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για το Ζάγκρεμπ και την Κροατία

Ο Marko Pejković, διευθύνων σύμβουλος της P3, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η εταιρεία πέρασε με επιτυχία από μια σειρά απαιτητικών διαδικασιών και εμπεριστατωμένων αναλύσεων, τόσο στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης επιχορήγησης της ΕΕ υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και στην προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σημειωτέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επιχορήγηση ύψους 179,5 εκατ. ευρώ για το έργο «Έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή νέων οχημάτων κινητικότητας και υποστηρικτικών υποδομών», το οποίο είναι εγγεγραμμένο ως μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κροατίας.

«Το επιτυχές κλείσιμο αυτού του επενδυτικού γύρου αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο για την επιβεβαίωση της αξίας του έργου μας που θα φέρει επανάσταση στην κινητικότητα και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στις αστικές περιοχές. Πιστεύουμε ότι το έργο μας θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για το Ζάγκρεμπ και την Κροατία, καθώς και για πολλές άλλες πόλεις παγκοσμίως, όπου σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε την υπηρεσία μας», δήλωσε ο Pejković.