Η AiDash, μια startup επιχείρηση στην Καλιφόρνια που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) και δορυφόρους για να εντοπίζει κινδύνους πυρκαγιάς και καιρικών συνθηκών στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε την Τρίτη ότι συγκέντρωσε νέα χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, αντανακλώντας τις προσπάθειες της Silicon Valley να δημιουργήσει προϊόντα που βοηθούν τις εταιρείες ενέργειας να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με το Reuters, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ηλεκτρικής ενέργειας δέχονται πιέσεις για να μειώσουν τους κινδύνους δασικών πυρκαγιών και διακοπών λόγω καταιγίδων, αφού μαζικές πυρκαγιές προκλήθηκαν από γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και καιρικά φαινόμενα έριξαν γραμμές. Ταυτόχρονα, τα φορτία στο δίκτυο είναι πιθανό να αυξηθούν καθώς η ηλεκτρική ενέργεια αντικαθιστά τα ορυκτά καύσιμα σε εφαρμογές όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι οικιακές αντλίες θερμότητας.

Με το AI γίνεται αναζήτηση δορυφορικών εικόνων για προβλήματα στις ηλεκτρικές γραμμές

Εκατοντάδες νεοσύστατες και μικρές εταιρείες προσφέρουν υπηρεσίες και τεχνολογίες που αποσκοπούν στη βελτίωση της διαχείρισης των δασών, στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και σε άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με πυρκαγιές και δασικές πυρκαγιές, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ερευνητή PitchBook.

Η AiDash χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την αναζήτηση δορυφορικών εικόνων για προβλήματα και αλλαγές κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το πού έχει αναπτυχθεί βλάστηση και αν τα δέντρα καταπατούν τις γραμμές.

Η τεχνολογία χρησιμοποιείται επίσης για να βοηθήσει στη δημιουργία ερευνών για εταιρείες που αντιμετωπίζουν νέους κανονισμούς αναφοράς βιοποικιλότητας, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η νέα χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί εν μέρει για να ανοίξει μια ευρωπαϊκή έδρα.

Η National Grid, πελάτης και επενδυτής της AiDash, η οποία διαθέτει δίκτυα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι έχει δει μετρήσιμες βελτιώσεις στη μείωση του αριθμού και της διάρκειας των διακοπών από τότε που χρησιμοποίησε το σύστημα για τον εντοπισμό των προτεραιοτήτων συντήρησης στο δίκτυό της στη Μασαχουσέτη.

«Πρέπει να είμαστε πιο δυναμικοί στην κατανομή των πόρων μας», καθώς οι συνθήκες αλλάζουν, δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της AiDash, Abhishek Singh.

Η Lightrock ηγήθηκε του επενδυτικού γύρου στον οποίο συμμετείχαν η National Grid Partners της National Grid, η SE Ventures που υποστηρίζεται από τη Schneider Electric, η Edison International, η Shell Ventures και άλλοι.