Το πράσινο φως έδωσαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, μετά από 55 χρόνια, για έναν νέο τύπο πυρηνικού αντιδραστήρα που χρησιμοποιεί λιωμένο αλάτι για ψύξη αντί για νερό. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι πιο θετικές σε διαφορετικές προσεγγίσεις για την παραγωγή ενέργειας από τη διάσπαση του ατόμου.

Η νεοσύστατη εταιρεία Kairos Power από την Καλιφόρνια έλαβε άδεια από την Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή (NRC) για την κατασκευή του αντιδραστήρα επίδειξης Hermes στο Τενεσί. Ενώ οι εμπορικοί αντιδραστήρες που χρησιμοποιούνται σήμερα ψύχονται με νερό, η τεχνολογία της Kairos χρησιμοποιεί ως ψυκτικό μέσο λιωμένο αλάτι φθορίου.

Υπάρχει αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας ως βασικό μέρος του αγώνα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, αλλά η προσπάθεια αυτή έχει παρεμποδιστεί από μια ρυθμιστική διαδικασία που καθυστερεί να εγκρίνει νέα σχέδια.

Τεχνολογία αντιδραστήρων υψηλής θερμοκρασίας με ψύξη από άλατα φθορίου

Η Kairos Power εργάζεται πάνω σε τεχνολογία αντιδραστήρων υψηλής θερμοκρασίας με ψύξη από άλατα φθορίου. Η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια έλαβε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ενέργειας. Ο θερμικός αντιδραστήρας των 35 μεγαβάτ θα δοκιμάσει την ιδέα της χρήσης λιωμένου άλατος ως ψυκτικού μέσου και θα δοκιμάσει τον τύπο του πυρηνικού καυσίμου, δήλωσε η NRC.

Η Kairos Power στοχεύει να αναπτύξει μια μεγαλύτερη έκδοση για εμπορική ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2030. Λέει ότι η άδεια κατασκευής είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, καθώς εργάζεται για την ανάπτυξη καθαρής, ασφαλούς, αξιόπιστης και προσιτής ενέργειας.

Η ρυθμιστική διαδικασία «δεν χρειάζεται να αποτελεί εμπόδιο», δήλωσε ο Mike Laufer, διευθύνων σύμβουλος της Kairos, σε συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη.

Η Kairos είναι μία από τις πολλές εταιρείες που επιδιώκουν να εμπορευματοποιήσουν σχέδια που μπορούν να κατασκευαστούν σε εργοστάσια και να εγκατασταθούν επιτόπου, μια προσέγγιση που αναμένεται να είναι ταχύτερη και φθηνότερη από τους μεγάλους συμβατικούς αντιδραστήρες που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα.

Η Kairos θα κατασκευάσει έργο αξίας 100 εκατ.

Η Kairos σκοπεύει να ξεκινήσει την κατασκευή του έργου της αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος και αναμένει ότι το σύστημα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026. Στόχος είναι να αποδείξει τη βιωσιμότητα του σχεδιασμού του και της τεχνολογίας του λιωμένου άλατος. Τα λιωμένα άλατα παραμένουν υγρά σε υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή πίεση, ένα δυνητικό πλεονέκτημα ασφάλειας σε σχέση με τα υδρόψυκτα συστήματα. Ο Laufer δήλωσε ότι η τελευταία φορά που η NRC ενέκρινε ένα σχέδιο που δεν ήταν υδρόψυκτο ήταν το 1968.

Ο Hermes δεν θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια, αλλά αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για το έργο Hermes 2, το οποίο θα χρησιμοποιήσει δύο από τους ίδιους αντιδραστήρες για να παράγει συνολικά περίπου 28 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

Μακροπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είναι ένα εμπορικό έργο που θα χρησιμοποιεί δύο μεγαλύτερους αντιδραστήρες και θα έχει δυναμικότητα άνω των 100 μεγαβάτ, αν και ο Laufer δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πότε η Kairos θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις προσπάθειες πέραν του αρχικού εργοστασίου Hermes. Οι μεγάλοι συμβατικοί αντιδραστήρες που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν συνήθως χωρητικότητα περίπου 1.000 μεγαβάτ.

«Αναπτύσσουμε μια τεχνολογία που θα είναι εξαιρετικά επεκτάσιμη», δήλωσε ο Laufer. «Η προσιτότητα έχει να κάνει πραγματικά με τη δυνατότητα κλιμάκωσης», πρόσθεσε.