Η αποθήκευση ενέργειας είναι απολύτως απαραίτητη για το παρόν και το μέλλον του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η απαραίτητη ευελιξία. Ωστόσο, μια σειρά από προκλήσεις δημιουργούν εμπόδια στην απρόσκοπτη ανάπτυξη του κλάδου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο energygame.gr ο Jacopo Tosoni, Head of Policy της EASE (European Association for Storage of Energy), του συνδέσμου για τον τομέα αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη, τόνισε πως μια από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές είναι οι συχνές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων. «Αυτές οι καθυστερήσεις προκαλούνται συχνά από δυσκολίες (bottlenecks) στη σύνδεση με το δίκτυο και από αργές αδειοδοτικές διαδικασίες, μια τάση που δεν φαίνεται να περιορίζεται στο άμεσο μέλλον», αναφέρει.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αγορές αποθήκευσης ενέργειας δεν βοηθούν τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, αφού παραμένουν ιδιαίτερα κατακερμαστισμένες όσον αφορά τα μοντέλα εσόδων και τα κόστη. Ως αποτέλεσμα, «ο τομέας εξακολουθεί να θεωρείται πολύπλοκος και δύσκολος στην εξήγηση προς τους επενδυτές». Ο κ. Tosoni εξήγησε πως ανάλογα με τη χώρα, τα έργα αποθήκευσης ενέργειας αμείβονται για διαφορετικές υπηρεσίες και υπόκεινται σε διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα και τέλη δικτύου. Πρόσθεσε, δε, πως η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας εξακολουθεί να προχωρά με αργούς ρυθμούς. «Η εφαρμογή της είναι κρίσιμη για να υπάρξει νομική σαφήνεια στον τομέα της αποθήκευσης, να ρυθμιστεί σωστά ο τομέας και να ενισχυθεί περαιτέρω η ενεργειακή ενοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

Πώς θα πρέπει να «κινηθεί» η ΕΕ για να επιτευχθούν οι στόχοι στην αποθήκευση ενέργειας

Σχετικά με τα βήματα που θα πρέπει να κάνει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει για την αποθήκευση ενέργειας τα επόμενα χρόνια, ο Jacopo Tosoni υποστήριξε πως είναι καθοριστικής σημασίας να διασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα κράτη μέλη εφαρμόζουν πλήρως την υφιστάμενη νομοθεσία, αξιολογούν τις εθνικές τους ανάγκες σε αποθήκευση ενέργειας και ενεργοποιούν κρατική στήριξη όπου αυτό είναι απαραίτητο, βήματα τα οποία πλέον αποτελούν νομική υποχρέωση των κρατών μελών. Επίσης, απαιτείται μεγαλύτερη έμφαση στη θέσπιση φορολογίας και χρεώσεων δικτύου που αντανακλούν το πραγματικό κόστος, καθώς και στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και σύνδεσης με το δίκτυο. «Ευτυχώς, τα θέματα αυτά βρίσκονται ήδη στην ατζέντα των ευρωπαϊκών θεσμών», σημείωσε.

Πάντως, σχολιάζοντας τη μεγάλη εικόνα, ο κ. Tosoni ανέφερε πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διατηρήσουν τη στρατηγική πορεία και να βασιστούν στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ως αξιοσημείωτο το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει το έργο της για την αναμόρφωση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε δημόσια χρηματοδότηση προς τον ενεργειακό τομέα αποφέρει ουσιαστικά κοινωνικά οφέλη, αποφεύγοντας τη στήριξη ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων.

Η αποθήκευση μακράς διάρκειας, η εγχώρια παραγωγή και η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον διεθνή ανταγωνισμό και την ανάγκη παραγωγής συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας εντός Ευρώπης, προκειμένου να διασφαλιστεί μια ομαλή και ανθεκτική πράσινη μετάβαση, ο Head of Policy της EASE δήλωσε, αναφερόμενος στις μπαταρίες ιόντων λιθίου, πως «ο Κανονισμός για τις Μπαταρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2023 εισήγαγε μια σειρά από μέτρα τα οποία, άμεσα ή έμμεσα, ενθαρρύνουν την παραγωγή εντός Ευρώπης. Θα έλεγα ότι ο πλήρης αντίκτυπος αυτής της νομοθεσίας δεν έχει ακόμη φανεί».

Ωστόσο, ο Jacopo Tosoni πρόσθεσε πως «αν και είναι λογικό να επικεντρωνόμαστε στο ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς, τις μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-Ion), δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη δυναμική των εναλλακτικών τεχνολογιών. Στον τομέα της μακράς διάρκειας αποθήκευσης, ευρωπαϊκές εταιρείες αναδεικνύονται ως ισχυροί ανταγωνιστές, αξιοποιώντας συχνά πρώτες ύλες που προέρχονται από την Ευρώπη ή λύσεις που είναι άμεσα διαθέσιμες στην αγορά».

Έκανε λόγο, επίσης, και για την ανάγκη απανθρακοποίησης του βιομηχανίας και τον ρόλο της αποθήκευσης ενέργειας στο εγχείρημα αυτό. «Αν και η προσοχή εστιάζει συχνά σε έργα μεγάλης κλίμακας, μία από τις πιο επείγουσες προκλήσεις απανθρακοποίησης εντοπίζεται στον βιομηχανικό τομέα. Ήδη, αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο, αναπτύσσοντας έργα σε ολόκληρη την ήπειρο», δήλωσε, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «το βιομηχανικό σκέλος της αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία, είναι ένας τομέας που αξίζει να παρακολουθούμε στενά».

Διαβάστε ακόμη