Την ανάγκη η Ελλάδα να επενδύσει στις προηγμένες τεχνολογίες εξόρυξης και ανακύκλωσης υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στο energygame.gr ο κ. Διονύσιος Γκούτης, Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ). Επισημαίνει πως η χώρα μας διαθέτει αξιοποιήσιμα κοιτάσματα κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών, τα οποία είναι αναγκαία για την εσωτερική και ευρωπαϊκή βιομηχανία. Επιπλέον, τονίζει πως για την αξιοποίηση της γεωθερμίας, «απαιτείται ένας σαφής στρατηγικός σχεδιασμός, που θα περιλαμβάνει τη διευκόλυνση αδειοδοτικών διαδικασιών, την ενίσχυση των υποδομών και την προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών». Τέλος, αναφέρει τα πεδία στα οποία η ΕΑΓΜΕ θα εστιάσει την ερευνητική της δραστηριότητα.

1) Οι Κρίσιμες Πρώτες Ύλες αποτελούν πρώτη προτεραιότητα στην Ε.Ε. Η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το στόχο;

Οι Κρίσιμες Πρώτες Ύλες αποτελούν στρατηγικό πυλώνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ψηφιακές τεχνολογίες. Η Ελλάδα διαθέτει αξιοποιήσιμα κοιτάσματα κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών, τα οποία είναι αναγκαία για την εσωτερική και ευρωπαϊκή βιομηχανία. Ωστόσο, η χώρα οφείλει να επενδύσει στις προηγμένες τεχνολογίες εξόρυξης και ανακύκλωσης, καθώς και στην περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων, ώστε να ενισχύσει την αυτάρκεια της Ε.Ε. και να μειώσει την εξάρτηση από τρίτες χώρες. Παράλληλα, απαιτείται να επικαιροποιηθεί το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι βιώσιμες πρακτικές εξόρυξης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που αποτελεί άλλωστε προϋπόθεση για να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές προσδοκίες.

2) Πριν λίγες ημέρες, η γεωθερμία βρέθηκε στο επίκεντρο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. Στην Ελλάδα πόσο εφικτή είναι η ανάπτυξή της;

Η Ελλάδα έχει ένα πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό, ιδιαίτερα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και τη Βόρεια Ελλάδα. Η γεωθερμική ενέργεια αποτελεί μία βιώσιμη και καθαρή πηγή ενέργειας, ιδανική για την κάλυψη αναγκών θέρμανσης – ψύξης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η ανάπτυξή της στην Ελλάδα έχει καθυστερήσει λόγω έλλειψης επενδύσεων και κοινωνικών αντιδράσεων σε ορισμένες περιοχές. Για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, απαιτείται ένας σαφής στρατηγικός σχεδιασμός, που θα περιλαμβάνει τη διευκόλυνση αδειοδοτικών διαδικασιών, την ενίσχυση των υποδομών και την προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών. Το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών, όπως συζητήθηκε άλλωστε και στο πρόσφατο άτυπο συμβούλιο υπουργών, δημιουργεί ευκαιρίες για τη γεωθερμία στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποστηριχθεί και με τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία.

3) Πρόσφατα, υπογράφηκε με την ΕΔΕΥΕΠ μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση χώρων υπόγειας αποθήκευσης ενέργειας; Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις;

Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ ) αποτελεί μία στρατηγική κίνηση για την έρευνα και αξιοποίηση υπόγειων χώρων αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα. Οι υπόγειες αποθήκες ενέργειας, είτε πρόκειται για φυσικό αέριο, είτε για υδρογόνο, είτε ακόμα και για CO2, έχουν τη δυναμική να λειτουργήσουν ως κομβικό στοιχείο για την ενεργειακή ασφάλεια και ευελιξία, ειδικά σε περιόδους υψηλής ζήτησης και ενεργειακής κρίσης. Η πρώτη φάση των επόμενων βημάτων αφορά την επιστημονική αξιολόγηση υφιστάμενων και την έρευνα νέων πιθανών γεωλογικών δομών που είναι κατάλληλες για υπόγεια αποθήκευση, καθώς και η προετοιμασία ενός πλήρους ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει αυτές τις δραστηριότητες. Η συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ ανοίγει νέες προοπτικές για τη χώρα, συνδυάζοντας την επιστημονική γνώση με τη βιομηχανική εφαρμογή.

4) Σε ποια πεδία θα εστιάσει η ΕΑΓΜΕ την ερευνητική της δραστηριότητα;

Η ΕΑΓΜΕ, στο πλαίσιο της συμβολής της στην ενεργειακή και περιβαλλοντική μετάβαση της Ελλάδας, εστιάζει σε πολλαπλούς τομείς έρευνας. Η γεωθερμία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους η ΕΑΓΜΕ θα ενισχύσει τις δραστηριότητές της, καθώς η αξιοποίηση αυτής της καθαρής μορφής ενέργειας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε τοπικές κοινωνίες και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, η έρευνα σε κρίσιμες πρώτες ύλες, αποτελεί κεντρική στρατηγική για τη βιωσιμότητα των πράσινων τεχνολογιών. Η υπόγεια αποθήκευση ενέργειας και η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελούν επίσης βασικούς πυλώνες της ερευνητικής ατζέντας της ΕΑΓΜΕ. Τέλος, μέσω της επιστημονικής βασικής έρευνας και την ανάπτυξη νέων μεθόδων διαχείρισης γεωκινδύνων, η ΕΑΓΜΕ στοχεύει να στηρίξει την ελληνική πολιτεία στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης και κλιματικής ουδετερότητας.

Διαβάστε ακόμη