«Κλειδί» για την επιτυχία της πράσινης μετάβασης είναι ο μετασχηματισμός και η ψηφιοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμού, τονίζει μιλώντας στο energygame.gr o Διευθυντής Τομέα Έξυπνων Υποδομών της Siemens Δήμος Σαπίδης. Ο ίδιος αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα δίκτυα στην Ελλάδα και διεθνώς και τις ψηφιακές λύσεις που αναπτύσσει η εταιρεία για την αντιμετώπισή τους.
1. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τα δίκτυα ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;
Σήμερα, η λειτουργία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα πολύπλοκο έργο. Η ευμετάβλητη παραγωγή ενέργειας και οι πολυκατευθυντικές ροές, με χρήση ολοένα και περισσότερων ΑΠΕ, δημιουργούν ανάγκες για μια πιο έξυπνη προσέγγιση. Οι αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο απαιτούν ένα έξυπνο και ισχυρό ηλεκτρικό δίκτυο. Η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η απεξάρτηση από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η αποκέντρωση και η ψηφιοποίηση, επιτάσσουν μια έξυπνη, πιο ευέλικτη υποδομή δικτύου.
Η διείσδυση του εξηλεκτρισμού σε τομείς όπως τα κτίρια, ο ι μεταφορές και η βιομηχανία θα αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση ηλεκτρισμού στο δίκτυο, το οποίο επί του παρόντος δεν είναι εξοπλισμένο για να διαχειριστεί αυτό το κύμα ή τη δυναμική αλληλεπίδραση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πρόκληση αυτή επιτείνεται από την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού, την αστικοποίηση και σε άλλες προκλήσεις της εποχής. Η υπάρχουσα υποδομή του δικτύου δεν είναι προετοιμασμένη για αυτές τις αλλαγές, γεγονός που καθιστά αναγκαίο το μετασχηματισμό.
Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί σημαντικές επενδύσεις για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. Σε αυτό το πλαίσιο, ψηφιακές λύσεις όπως τα έξυπνα δίκτυα, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση για την καλύτερη διαχείριση των φορτίων και την ενσωμάτωση των ΑΠΕ, θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ενός ανθεκτικού και αποτελεσματικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόσφατα περιστατικά αδυναμίας απορρόφησης πράσινης ενέργειας από το δίκτυο έρχονται να τονίσουν την ανάγκη επιτάχυνσης, καθώς οδεύουμε σε ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον με προμηθευτές που επιθυμούν να συνδεθούν στο δίκτυο. Με τη χρήση της τεχνολογίας, μπορούμε να παρακολουθούμε το δίκτυο και να ελέγχουμε τη παραγωγή και τη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, λαμβάνοντας αποφάσεις με γνώμονα την ευστάθεια και τη μέγιστη απόδοση. Με τεχνολογίες για την τηλε-εποπτεία / τηλε-μέτρηση και την αυτοματοποίηση των δικτύων μπορούμε να ενισχύσουμε την απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι, συνεισφέρουμε στην επιτάχυνση της ενεργειακής και ψηφιακής μετάβασης, ξεκινώντας από την ψηφιοποίηση των δικτύων.
Στη Siemens, συμβάλλουμε καθοριστικά στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μέσω της τεχνολογίας και των λύσεών μας, που δίνουν απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής, ενώ είναι «ανοιχτές» και διαμορφώνονται κατάλληλα σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές των πελατών μας. Με την ψηφιοποίηση των δικτύων Μέσης Τάσης, βελτιστοποιούμε τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων μεγιστοποιώντας τη συνολική απόδοση του συστήματος.
2. Με ποιο τρόπο ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δικτύων μπορεί να «ξεκλειδώσει» οφέλη για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και διαχειριστές δικτύων;
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δικτύων αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία πράσινων πόλεων, ενεργειακά αποδοτικών υποδομών, κτιρίων και βιομηχανικών εφαρμογών. Παράλληλα, ξεκλειδώνει σημαντικά οφέλη για τους τελικούς καταναλωτές όπως η μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης, η βελτίωση της αποδοτικότητας και η ενίσχυση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας του δικτύου.
Καθώς κάνουμε άλματα προς τον εξηλεκτρισμό, ο ρόλος των ψηφιακών τεχνολογιών στη βελτιστοποίηση των ενεργειακών συστημάτων, την ενίσχυση της διαχείρισης του δικτύου και τη διευκόλυνση της μετάβασης δεν μπορεί παρά να είναι κομβικός. Οι καινοτομίες αυτές δεν είναι απλώς συμπληρωματικές, αλλά απαραίτητες για την επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Αυτή η διπλή προσέγγιση της υιοθέτησης των ηλεκτρικών τεχνολογιών και της υιοθέτησης ενεργειακών συστημάτων με ψηφιακές λύσεις αποτελεί το θεμέλιο της δέσμευσης για ένα βιώσιμο, ηλεκτροκίνητο μέλλον το οποίο θα βελτιώσει αισθητά την καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο, ο εξηλεκτρισμός κρίσιμων τομέων προϋποθέτει την αναβάθμιση και την επέκταση της υποδομής του ηλεκτρικού μας δικτύου.
Μέσω ισχυρών λογισμικών συστημάτων τα οποία συνδέονται με το δίκτυο, οι διαχειριστές μπορούν να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα φυσικά όρια της υπάρχουσας υποδομής με μεγαλύτερη διαφάνεια και δυνατότητες πρόβλεψης μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.
Κοιτάζοντας προς το μέλλον, θα δούμε ριζικές αλλαγές στον τρόπο προσέγγισης των νέων τεχνολογιών και την ενσωμάτωσή τους προς όφελος της κοινωνίας, με τρόπο που τα δίκτυα θα αλληλοεπιδρούν με τους καταναλωτές.
Με την αξιοποίηση δεδομένων και την οπτικοποίησή τους, οι διαχειριστές μπορούν να ενσωματώσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο ομαλά, να παρακολουθούν τη ζήτηση ενέργειας λαμβάνοντας προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη
3. Με βάση την διεθνή εμπειρία σας, ποια είναι τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την επέκταση και αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων; Ποια είναι η απάντηση στο «No Transmission, No Transition»;
Τα επόμενα δέκα χρόνια, πρέπει να κατασκευάσουμε μια χωρητικότητα δικτύου ίση με το υπάρχον δίκτυο που είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκαν 100 χρόνια για να κατασκευαστεί – μια σημαντική πρόκληση, δεδομένου ότι τα δίκτυα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα στη διαχείρισή τους. Για να διαχειριστούν την πρόκληση αυτή οι χώρες, θα πρέπει να επεκταθεί η συνεργασία με τις εταιρείες υλοποίησης και να διευρυνθούν τα προγράμματα χρηματοδότησης σε Ευρωπαϊκό και Ελληνικό επίπεδο.
Η επέκταση και αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων έρχεται αντιμέτωπη με προκλήσεις όπως είναι ο ανεπαρκής σχεδιασμός, η ασφάλεια δικτύου, οι μακροχρόνιες διαδικασίες εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων, η σύνθετη διαχείριση των έργων και οπωσδήποτε οι πιθανές ελλείψεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο ανεπαρκής σχεδιασμός μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις και επιπλέον δαπάνες ενώ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την αύξηση των μέτρων ασφαλείας με ενσωμάτωση λύσεων cybersecurity για την αποφυγή ή τον περιορισμό των κυβερνοεπιθέσεων. Η αναβάθμιση θα πρέπει να σχεδιάζεται με γνώμονα την εύκολη διαχείριση και συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου προβλέποντας την προσθήκη νέων πόρων, χωρίς όμως να διακυβεύεται η υφιστάμενη λειτουργία του συστήματος και να αυξάνεται η πολυπλοκότητα του. Χωρίς αναβαθμισμένα δίκτυα, δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την μετάβαση προς βιώσιμες ενεργειακές λύσεις. Θα μπορούσαμε και να πούμε ότι η επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης εξαρτάται από τον μετασχηματισμό και ψηφιοποίηση των δικτύων.
4. Το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο επιτάσσει τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των δικτύων ηλεκτρισμού. Υπάρχουν σχετικές πρωτοβουλίες και στην Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση;
Στο κάδρο της ενεργειακής μετάβασης και της παγκόσμιας συμφωνίας για την προστασία του κλίματος, οι κανονισμοί και οι νέες νομοθεσίες θα πρέπει να φέρνουν ολοένα και υψηλότερα πρότυπα απόδοσης.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί από 20% σήμερα σε πάνω από 50% μέχρι το 2050 στο «Σενάριο Καθαρών Μηδενικών Εκπομπών μέχρι το 2050». Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του εξηλεκτρισμού για την προσπάθεια για απαλλαγή από τον άνθρακα.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κτιριακός τομέας είναι υπεύθυνος για το 40% περίπου της κατανάλωσης ενέργειας και για το 27% περίπου των εκπομπών CO2, ποσοστό που τον καθιστά τον μεγαλύτερο μεμονωμένο καταναλωτή ενέργειας στην ΕΕ.
Πώς μπορούμε λοιπόν να το ανατρέψουμε αυτό; Όταν πρόκειται για την κατανάλωση ενέργειας δεν έχει να κάνει μόνο με το «τι», αλλά και με το «πώς». Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί η μετάβαση σε ηλεκτρικά συστήματα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι καμία από αυτή την ενέργεια δεν θα πάει χαμένη. Η ΙΕΑ έχει υπολογίσει ότι ο διπλασιασμός της προόδου όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση έως το 2030 θα μείωνε τις εκπομπές CO₂ από την καύση καυσίμων κατά σχεδόν 11 γιγατόνους – σχεδόν το ένα τρίτο της σημερινής παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών.
Η Ελλάδα εργάζεται ενεργά και με στοχοπροσήλωση για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, ευθυγραμμισμένη με τους κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστική πρωτοβουλία και πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) με στόχους και μέτρα για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Επιπλέον, η νέα ελληνική κλιματική νομοθεσία, που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2022, ορίζει στόχους μείωσης των εκπομπών θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, 80% έως το 2040 και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Η χώρα προωθεί τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.
5. Μπορείτε να περιγράψετε τις ψηφιακές λύσεις και προϊόντα που διαθέτετε για τη διαχείριση της ενέργειας και πώς προσφέρουν προστιθέμενη αξία;
Το χαρτοφυλάκιο της Siemens καλύπτει όλο το φάσμα των εφαρμογών για το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση ενός σύγχρονου και έξυπνου δικτύου και συστημάτων διανομής ενέργειας.
Αξιοποιώντας την τεχνολογία και τα σωστά δεδομένα, είναι δυνατόν να βελτιωθούν τόσο οι πραγματικοί χρόνοι όσο και οι βραχυπρόθεσμες λειτουργίες του δικτύου με τη χρήση φορτίου, παραγωγής, ευελιξίας και μακροπρόθεσμων επενδυτικών αποφάσεων.
Το λογισμικό καθιστά δυνατή την επίτευξη καθαρών μηδενικών δικτύων με χαμηλότερο κόστος και ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν ήδη να βελτιστοποιήσουν την υποδομή που διαθέτουν σήμερα, να ενισχύσουν τα έργα επέκτασης του δικτύου και να αυξήσουν σημαντικά τη χωρητικότητα φιλοξενίας έως 50%.
Μέσα από ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων προϊόντων και λύσεων – για την προστασία της ενέργειας και την αυτοματοποίηση, καθώς και τεχνολογία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών ανάλυσης δεδομένων που βασίζονται σε τεχνολογίες ΑΙ και Digital Twin και εφαρμογές IoT, δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες να σχεδιάσουν την ενεργειακή υποδομή με ευελιξία, αποδοτικότητα και αξιοπιστία.
Η τεχνολογία Blue GIS για τη διανομή ενέργειας Μέσης Τάσης αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα όπου η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας μετασχηματίζει τα δίκτυα μας. Συνδυάζοντας την τεχνολογία clean air για τη μόνωση αερίων με την αποδεδειγμένη τεχνολογία διακοπτών κενού, το blue GIS ανοίγει το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, χωρίς τη χρήση φθοριούχων αερίων σύμφωνα με τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
Οι εφαρμογές SICAM PV Plant Controller (PPC) και SICAM Microgrid Controller (MGC) πληρούν τα RfG κριτήρια της οδηγίας 631/2016 της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, στη βέλτιστη τεχνοοικονομικά λειτουργία των διεσπαρμένων μονάδων παραγωγής και στη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το εύρος του χαρτοφυλακίου, των υπηρεσιών και των λύσεων του Siemens Xcelerator έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει κάθε μέρος της στρατηγικής των εταιρειών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Τέλος, το Building Χ, η ψηφιακή πλατφόρμα για τα κτίρια κάθε είδους, ενισχύει την ψηφιοποίηση, τη διαχείριση και βελτιστοποίηση των λειτουργιών του κτιρίου, επιτρέποντας βελτιωμένη εμπειρία των χρηστών, αυξημένες επιδόσεις και βελτιωμένη βιωσιμότητα.
Διαβάστε ακόμη