Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τα carbon credits ως ισχυρό εργαλείο για τη δημιουργία εσόδων, την ενίσχυση της μαζικής αναδάσωσης σε πυρόπληκτες περιοχές και την προστασία του δασικού πλούτου και της βιοποικιλότητας, αναφέρει σε συνέντευξή του στο energygame.gr ο ιδρυτής και managing director της Astarte Capital Partners, Σταύρος Σιώκος.

Η αξιοποίηση των carbon credits μπορεί να θέσει την Ελλάδα στο προσκήνιο της παγκόσμιας προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύοντας την οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική ευημερία, σημειώνει.

Ο κ. Σιώκος μιλά επίσης για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει για τα κράτη, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες επενδυτές η ραγδαία αναπτυσσόμενη σε διεθνές επίπεδο αγορά των carbon credits από φυσικούς πόρους, που πλέον αποτελούν ένα βασικό εργαλείο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων στόχων για την απανθρακοποίηση και την κλιματική ουδετερότητα.

1) Ποια είναι η Astarte Capital Partners και ποιος είναι ο στόχος του Silvipar Astarte Impact Forestry Fund;

«Η Astarte Capital Partners ιδρύθηκε το 2015 από εμένα και την Τερέζα Φαρμάκη ως μια εταιρεία διαχείρισης θεσμικών κεφαλαίων με παγκόσμια παρουσία. Αυτή την στιγμή έχουμε επενδυτές που προέρχονται από περίπου 40 χώρες και πέντε διαφορετικές ηπείρους. Με έδρα το Λονδίνο και παρουσία στο Τορόντο, το Σίδνεϊ και την Αθήνα, επενδύουμε σε βιώσιμες υποδομές και φυσικούς πόρους.

Ως εταιρεία ακολουθούμε τις μεγάλες μακροοικονομικές τάσεις και προσπαθούμε να εντοπίσουμε επενδυτικές στρατηγικές που βάσει αυτών των εξελίξεων θα μπορούσαν να έχουν καλές αποδόσεις και παράλληλα να αφήσουν ένα θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και στην κοινωνία γενικότερα.

Μία προφανής τέτοια τάση, την οποία παρακολουθούμε για πάνω από μία δεκαετία τώρα, είναι η αυξανόμενη ανάγκη για προϊόντα που προέρχονται από δέντρα. Τα δέντρα ως η πιο αποδεδειγμένη τεχνολογία για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα όχι μόνο βοηθούν το περιβάλλον και υποστηρίζουν τον παγκόσμιο στόχο για το net-zero και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά παρέχουν και το βασικό συστατικό για μια σειρά από προϊόντα για τα οποία υπάρχει συνεχόμενη αύξηση. Ό,τι μπορεί να παραχθεί βάσει προϊόντων υδρογονανθράκων, μπορεί να παραχθεί και από ξύλο.

Με βάση αυτό το στόχο, εμείς και οι συνεργάτες μας κάναμε μια πολύχρονη και επιστημονική έρευνα για να εντοπίσουμε ποιες είναι οι καλύτερες τοποθεσίες στον πλανήτη για να καλλιεργηθούν συστηματικά δάση. Τα κριτήρια σχετίζονταν με κλιματικές συνθήκες, διαθεσιμότητα γης καθώς και εύκολη πρόσβαση σε μεταφορές.

Η Νοτιοανατολική Ασία, η Κεντρική Αφρική και η Νότια Αμερική εμφανίστηκαν ως οι καλύτερες τοποθεσίες. Απ’ αυτές τις τρεις περιοχές, για εμάς ξεχώρισε η Νότια Αμερική και ιδιαίτερα η Παραγουάη, η οποία είχε όλα τα χαρακτηριστικά που θέλαμε. Έτσι ξεκινήσαμε μια συνεργασία με μια έμπειρη ομάδα από τη Σουηδία και δημιουργήσαμε την εταιρεία SilviPar ως θυγατρική της Astarte.

Τον Απρίλιο, ανακοίνωσε ότι έχει στη διάθεσή της το ποσό – ρεκόρ των 325 εκατ. δολαρίων από θεσμικούς επενδυτές που προέρχονται από 25 χώρες. Το fund της Astarte αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι την μεγαλύτερη συλλογή carbon credits από θεσμικά κεφάλαια στον κόσμο και διαχειρίζεται γύρω στα 1.000.000 στρέμματα, απορροφώντας περίπου 20 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Μόνο κατά την διάρκεια του 2023, η Astarte καλλιέργησε περίπου 12-15 εκατομμύρια δέντρα, σε μια έκταση που αναλογεί σε καλλιέργεια 100-150 γηπέδων ποδοσφαίρου καθημερινά. Η Astarte βραβεύτηκε πρόσφατα με το μεγαλύτερο παγκόσμιο βραβείο στον χώρο των πράσινων επενδύσεων (Agri-Investor awards) ως η καλύτερη διαχειρίστρια εταιρεία στον κόσμο για δάση, πράσινη οικονομία και το περιβάλλον. Μια τεράστια αναγνώριση του έργου που κάνει η ομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο».

2) Ποιες ευκαιρίες βλέπετε στην αναπτυσσόμενη αγορά των carbon credits;

«Τα carbon credits δημιουργούν μια σειρά από ευκαιρίες για τα funds, τους επενδυτές καθώς και για τα κράτη και τους φορείς που διαχειρίζονται τα δάση. Είναι το μέσο και το κίνητρο για ιδιωτικά κεφάλαια να επενδύσουν σε projects που σχετίζονται με τον πράσινο (δάση, αγροτικές καλλιέργειες, κτλ.) και τον μπλε (θάλασσες, ποτάμια, λίμνες, κτλ.) φυσικό πλούτο. Με λίγα λόγια, αποτελούν έναν εργαλείο για τους διαχειριστές δασών να αξιοποιήσουν το φυσικό κεφάλαιό τους, αποκτώντας έσοδα από τη διαχείριση των δασών τους με βιώσιμο τρόπο.

Για τα funds και τους επενδυτές, τα carbon credits προσφέρουν μια ευκαιρία για ανάπτυξη και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην επίτευξη κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων.

Σε κρατικό επίπεδο, τα carbon credits μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό οικονομικό μέσο για την ανάπτυξη της χώρας, ενθαρρύνοντας τη βιώσιμη διαχείριση των δασών και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τέλος, τα carbon credits δημιουργούν ευκαιρίες για τους διαχειριστές δασών να επενδύσουν σε βελτιώσεις της υποδομής και της τεχνολογίας τους, ενισχύοντας έτσι μακροπρόθεσμα την αειφορία και την ανταγωνιστικότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο, τα carbon credits δημιουργούν ένα κύκλο κερδών και ευκαιριών που ωφελεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς».

3) Πώς μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει το εργαλείο των carbon credits;

«Οι μεγάλες καταστροφές μπορούν να μετατραπούν από προβλήματα σε ευκαιρίες για τη χώρα, τους κατοίκους, την οικονομία, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα των περιοχών αυτών. Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τα carbon credits ως ισχυρό εργαλείο για τη δημιουργία εσόδων, την ενίσχυση της μαζικής αναδάσωσης σε πυρόπληκτες περιοχές και την προστασία του δασικού πλούτου και της βιοποικιλότητας.

Πρώτον, μέσω της διαχείρισης των carbon credits, η χώρα μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά έσοδα από την πώληση τους στην εσωτερική αλλά και στη διεθνή αγορά.

Δεύτερον, η χρήση των εσόδων από τα carbon credits μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της αναδάσωσης σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη του δασικού οικοσυστήματος και στην πρόληψη μελλοντικών καταστροφών.

Τρίτον, η επένδυση στην προστασία και αναδάσωση των δασικών περιοχών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του δασικού πλούτου και της βιοποικιλότητας, προστατεύοντας τα φυσικά οικοσυστήματα και τα είδη που φιλοξενούνται σε αυτά.

Συνολικά, η αξιοποίηση των carbon credits μπορεί να θέσει την Ελλάδα στο προσκήνιο της παγκόσμιας προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύοντας την οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική ευημερία. Για να είναι εφικτά τα παραπάνω πρέπει να γίνουν οι σωστές μελέτες και να υπάρχει πολιτική βούληση που θα επιτρέπει να φυτεύουμε και άλλα δέντρα εκτός από πεύκα. Θα πρέπει να δημιουργηθούν δάση με σωστή αναλογία μεταξύ δασών για εκμετάλλευση και δημιουργία φυσικών πόρων».

Διαβάστε ακόμη: