Στα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει η παραγωγή των πρώτων στοιχείων λιθίου στην πιλοτική γραμμή στο βιομηχανικό συγκρότημα της Sunlight Group στην Ξάνθη, μια επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ η οποία συνδέεται με τα σχέδια για το gigafactory των 20 GWh, αναφέρει σε συνέντευξή του στο energygame.gr o επικεφαλής του τμήματος Lithium Cell Operations της εταιρείας, Σωτήρης Ράπτης.
Ο κ. Ράπτης διαμηνύει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να παρέχουν οικονομικά κίνητρα για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα να δημιουργήσουν ένα ξεκάθαρο και ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, με επίκεντρο την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης.
1) Τι σηματοδοτεί η απόφαση της Sunlight να ενταχθεί στην Upcell Alliance;
Η αποστολή της Sunlight είναι να προωθήσει θετικές αλλαγές στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενισχύοντας κοινότητες και βιομηχανίες με καθαρές, αποδοτικές και αξιόπιστες λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή μας στην Upcell Alliance είναι σε πλήρη αρμονία, καθώς συμμετέχουμε ενεργά στο μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ενισχύουμε τη συνεργασία μεταξύ κατασκευαστών μπαταριών λιθίου, κατασκευαστών μηχανών, πανεπιστημίων και κυβερνήσεων για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του κλάδου με βιώσιμο τρόπο.
Η Upcell Alliance είναι μια μη κερδοσκοπική ένωση που έχει δύο κύριους στόχους:
- Ο πρώτος είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος μεταξύ των εταιριών παραγωγής μπαταριών λιθίου και των κατασκευαστών βιομηχανικού εξοπλισμού, ώστε μέσα από συνεργασίες να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί και πιο ισχυροί συγκριτικά με κατασκευαστές βιομηχανικού εξοπλισμού εκτός Ευρώπης.
- Ο δεύτερος στόχος είναι η σύνδεση της βιομηχανίας παραγωγής μπαταριών λιθίου με τα Πανεπιστήμια με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας αλλά και την εκπαίδευση και εξειδίκευση τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού προκειμένου να απασχοληθεί στον τομέα κατασκευής μπαταριών λιθίου.
2) Ποια μέτρα πρέπει να λάβουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας;
H Ευρώπη εξαρτάται από μπαταρίες λιθίου (στοιχεία ιόντων λιθίου, για να είμαστε πιο ακριβείς) μη ευρωπαϊκής προέλευσης Για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, χρειάζεται μια πληθώρα μέτρων.
Τα δύο βασικότερα μέτρα είναι τα οικονομικά κίνητρα και το ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρειάζεται να παρέχουν οικονομικά κίνητρα όπως επιχορηγήσεις, ή φορολογικές ελαφρύνσεις για να υποστηρίξουν την βιομηχανική δραστηριότητα σε ολόκληρο το φάσμα της παραγωγής συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και να στηρίξουν τις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, την καινοτομία και την εφαρμογή τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας.
Ήδη, η DG Comp, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει εγκρίνει σημαντικές ενισχύσεις σε Γερμανία και Γαλλία για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην παραγωγή στοιχείων μπαταρίας για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το ίδιο πρέπει να δοθεί και για την αποθήκευση ενέργειας, όχι μόνο από εθνικούς πόρους αλλά και με κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα. Προς το παρόν τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης δίνουν ενισχύσεις στην εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης, αλλά χρειάζεται η ενίσχυση κυρίως της βιομηχανικής παραγωγής αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπροσθέτως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο και ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο που να προωθεί την παραγωγή και την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για να επιταχυνθούν παράλληλα και οι επενδύσεις στην βιομηχανία κατασκευής συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
3) Ποια είναι η εκτίμηση σας για την πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς συστημάτων αποθήκευσης;
Τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, όπως φαίνεται και μέσα από το Clean Energy Package που θεσπίστηκε το 2019, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους της Συνθήκης του Παρισιού. Όλες οι μελέτες και εκτιμήσεις υποδηλώνουν την γιγάντωση
της ευρωπαϊκής αγοράς συστημάτων αποθήκευσης.
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρεται ότι το 2021, η ετήσια χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας στην ΕΕ έφτασε στα 2,2 GW / 3,7 GWh, ένας αριθμός που ανήλθε στα 3,3 GW / 6,0 GWh το 2022, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τη συνολική χωρητικότητα.
Οι προβλέψεις υποδεικνύουν μια εκθετική πορεία, με την αγορά να αναμένεται να ανέλθει στα 80 GW/160 GWh μέχρι το 2030. Αυτή η άνοδος υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της αποθήκευσης ενέργειας στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών και στην ενίσχυση της ευελιξίας του δικτύου για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εξελισσόμενου ενεργειακού τοπίου. Με άλλα λόγια, η αποθήκευση ενέργειας είναι αναπόσπαστο κομμάτι και απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη των ανανεώσιμων πηγών.
4) Οι τιμές του λιθίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο έτος. Εκτιμάται ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί ή έχουμε δει τα χαμηλά της αγοράς
Είναι δύσκολο να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις καθώς η τιμή του λιθίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι οι γεωπολιτικές επιρροές, οι μακροοικονομικές συνθήκες και η προσφορά και η ζήτηση. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του λιθίου έχουν υποχωρήσει το τελευταίο έτος, πρέπει να λάβουμε υπόψη την προηγούμενη αύξησή τους προς το τέλος του 2022.
Είναι πιθανόν οι διακυμάνσεις αυτές να συνεχιστούν, καθώς η αγορά του λιθίου εξακολουθεί να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται. Η ζήτηση για μπαταρίες και στην ηλεκτροκίνηση και στην αποθήκευση ενέργειας περνάει διάφορα στάδια μέχρι την ωρίμανση της συγκεκριμένης αγοράς.
5) Ποιες είναι οι επενδύσεις της Sunlight για την ενίσχυση της θέση της στη διεθνή αγορά; Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η Sunlight κρίνει αναγκαίο να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις για την επέκταση της παραγωγικής της δραστηριότητας;
H Sunlight επενδύει συστηματικά για να αναβαθμίσει και να επεκτείνει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία της στην εθνική αγορά, να αυξηθεί η παραγωγική της ικανότητα και για να ενισχύσει τη θέση της στη διεθνή αγορά. Πιο συγκεκριμένα, εφαρμόζει μια στρατηγική, όπου η καινοτομία παίζει κεντρικό ρόλο, χρησιμοποιώντας εργαλεία Big Data, AI και Machine Learning για την κατασκευή μπαταριών μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου.
Επίσης, εδώ και 12+ έτη, επενδύει στην έρευνα και την ανάπτυξη, με έμφαση στην τεχνολογία λιθίου, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων σε καίριους τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μεταφορές, τα logistics, οι βιομηχανικές λύσεις, το αυτοματοποιημένο σύστημα καθοδήγησης οχημάτων (AGV) και η ναυτιλία. Παράλληλα, μέσω της ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών και στρατηγικών εξαγορών διευρύνει το δίκτυο της και ανοίγει νέες αγορές που της παρέχουν δυναμική ανάπτυξη.
Στο επίκεντρο αυτών των προσπαθειών βρίσκεται η επένδυση 150 εκατ. ευρώ που υλοποιείται σήμερα στην πιλοτική γραμμή στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικό συγκρότημα της Ξάνθης. Στα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει η παραγωγή των πρώτων στοιχείων λιθίου για σκοπούς R&D. Ένα κορυφαίας τεχνολογίας εργοστάσιο /R&D Center της τάξεως των 10.000 τ.μ. που θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη στοιχείων λιθίου τεχνολογίας LFP (Lithium Iron Phosphate) εξειδικευμένα για τη βιομηχανική κίνηση και την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Ο στόχος της εταιρείας μας είναι αυτή η τεχνολογική εξέλιξη μέσω της Πιλοτικής Γραμμής μαζί με ευρύτερες συνεργασίες να γίνει ένα gigafactory παραγωγής στοιχείων λιθίου 20 GWh, στο οποίο ακόμη εργαζόμαστε στην κατεύθυνση των τελικών αποφάσεων ως προς τον χώρο εγκατάστασης και τη βιωσιμότητά του.