Ο μεταλλευτικός κλάδος συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική οικονομία και από τη στιγμή που οι κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες είναι στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης καλείται να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναμένεται το επόμενο διάστημα να καταρτίσει μια εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Στόχος να γίνουν αλλαγές στον Μεταλλευτικό Κώδικα στην κατεύθυνση της απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην αξιοποίηση των κρίσιμων πρώτων υλών. Το υπουργείο Ενέργειας έχει συγκροτήσει μια ειδική ομάδα για το παραπάνω εγχείρημα. Η νέα στρατηγική θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς και τους εκπροσώπους του εξορυκτικού κλάδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο στο μεγαλύτερο μέρος του έχει καταρτιστεί και μένει να φανεί εάν θα ενσωματωθούν σε αυτό και αιτήματα του μεταλλευτικού κλάδου. Βασική φιλοσοφία του κειμένου είναι η χρονική συντόμευση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά η χρονική διάρκεια της αδειοδοτικής διαδικασίας να μην ξεπερνά τους 27 μήνες. Το ζήτημα των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις είναι πανευρωπαϊκό, ενώ εδώ στη χώρα μας χρειάζονται 7-8 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Να σημειωθεί πως πριν μερικές μέρες, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε λόγο για την ανάγκη επιτάχυνσης των αδειοδοτήσεων στο πλαίσιο και των κατευθύνσεων που έχει θέσει η Ε.Ε, ενώ αναφέρονται και διαδικαστικά ζητήματα όπως η αδειοδότηση των συνοδών έργων.
Για ζητήματα του κλάδου είχαν συναντηθεί πριν λίγες ημέρες εκπρόσωποι του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων με τον Γ.Γ. Δασών κ. Σταθόπουλο. Από κει και πέρα, σε επίπεδο Ευρώπης μένει να φανεί κατά πόσο θα υπάρξει και κάποια χρηματοδοτική στήριξη, από τη στιγμή που στόχος της Ε.Ε. είναι να απεξαρτηθεί από άλλες χώρες. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για περιοχές. Εκτός από τη Χίο όπου ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη ακόμα μια περιοχή που συγκεντρώνει ενδιαφέρον είναι το Κιλκίς, λόγω των μεταλλευμάτων χαλκού, χρυσού και αντιμονίου. Πριν περίπου από μια δεκαετία είχε προκηρυχθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαγωνισμός για τη μίσθωση μεταλλευτικών χώρων, ο οποίος δεν προχώρησε ποτέ λόγω τοπικών αντιδράσεων. Ψηλά στο ενδιαφέρον βρίσκονται και τα Κιμμέρια της Ξάνθης, με το ΥΠΕΝ να κινείται προς την πραγματοποίηση διαγωνισμού εκμίσθωσης.
Τέλος, όπως έχει πρόσφατα αναφέρει το energygame.gr, η ΕΑΓΜΕ διεξάγει έρευνες και θα πάει σε χώρους που έχουν έναν βαθμό ωριμότητας και σε ώριμους χώρους που δεν χρήζουν περεταίρω γεωλογικής έρευνας, ενώ θα γίνει επαναξιολόγηση των τεχνικοοικονομικών μελετών που είχαν γίνει στο παρελθόν. Επίσης, διεξάγει μια δράση όσον αφορά τις σπάνιες γαίες, όπου έχουν εντοπιστεί από παλιότερες έρευνες που είχε κάνει το Ι.Γ.Μ.Ε. οι οποίες δεν έβγαλαν συγκεκριμένα αποτελέσματα, διότι εντοπίζονται σε περιοχές όπου η ανθρωπογενής δραστηριότητα είναι τόσο έντονη και ειδικά η τουριστική που είναι ουσιαστικά απαγορευτικό να προχωρήσουν οι έρευνες. Το λανθάνιο και το Δημήτριο συγκεντρώνουν αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον.
Διαβάστε ακόμη