Γέφυρα συνεργασίας και μοχλό τουριστικής ανάπτυξης φιλοδοξούν να δημιουργήσουν οκτώ δήμοι της χώρας, μέσα από τη σύσταση του Δικτύου Μεταλλευτικών Πόλεων και την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 28 Απριλίου στο Λιμανάκι Στρατωνίου Χαλκιδικής.

Το Δίκτυο ιδρύεται με τη συμμετοχή των δήμων Αριστοτέλη, Λαυρεωτικής, Μήλου, Πολυγύρου, Δράμας, Θάσου, Παγγαίου και Δελφών, με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση της πλούσιας μεταλλευτικής ιστορίας τους ως μοχλού ανάπτυξης, ιδίως μέσω της προώθησης θεματικών μορφών τουρισμού. Η τελετή υπογραφής θα ξεκινήσει στις 16:00 το απόγευμα, παρουσία του Δημάρχου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλιάνου ως οικοδεσπότη, του Δημάρχου Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, του Δημάρχου Μήλου Μανώλη Μικέλη, του Δημάρχου Πολυγύρου Γιώργου Εμμανουήλ, του Δημάρχου Δράμας Γιώργου Παπαδόπουλου, του Δημάρχου Θάσου Ελευθέριου Κυριακίδη, του Δημάρχου Παγγαίου Στέργιου Κεχαγιά, καθώς και εκπροσώπου του Δημάρχου Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή. Στην εκδήλωση θα δώσει το «παρών» και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) Κώστας Γιαζιτζόγλου, ενισχύοντας με την παρουσία του τη θεσμική διάσταση της πρωτοβουλίας.

Πριν την επίσημη τελετή, οι συμμετέχουσες αντιπροσωπείες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων, τοποθεσία άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, καθώς και στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Το μεσημέρι θα παρατεθεί γεύμα στη Λέσχη Στρατωνίου, σημείο αναφοράς για τους μεταλλωρύχους ήδη από τη δεκαετία του 1950, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να βιώσουν την τοπική παράδοση και τη ζωντανή ιστορία του τόπου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αριστοτέλη, το Δίκτυο Μεταλλευτικών Πόλεων στοχεύει να αντλήσει τεχνογνωσία για την αξιοποίηση του μεταλλευτικού παρελθόντος όχι μόνο των ιδρυτικών μελών αλλά και όποιων δήμων επιλέξουν να ενταχθούν μελλοντικά.

Στρατηγικός εταίρος στην προσπάθεια αυτή θα είναι δύο σκανδιναβικές πόλεις-πρότυπα: η σουηδική Falun και η φινλανδική Kittilä. Οι δύο αυτές πόλεις διαθέτουν μακρά παράδοση στην ανάδειξη της μεταλλευτικής τους κληρονομιάς, έχοντας επιτύχει τη μετατροπή παλαιών μεταλλείων σε ισχυρά κέντρα θεματικού τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Falun, ένα ανενεργό open pit μεταλλείο έχει μετατραπεί σε μουσείο που υποδέχεται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, επιτυγχάνοντας την αναβίωση της τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.

Η πρωτοβουλία για τη σύσταση του Δικτύου Μεταλλευτικών Πόλεων έρχεται να φωτίσει μια σημαντική, πλην υποτιμημένη, πτυχή της ελληνικής ιστορίας και οικονομίας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για τη σύνδεση της τοπικής ανάπτυξης με την πολιτιστική ανάδειξη. Οι οκτώ δήμοι που συμμετέχουν επιχειρούν να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στο κοινό τους μέλλον, αντλώντας δύναμη από το μεταλλευτικό τους παρελθόν και επενδύοντας σε ένα βιώσιμο μοντέλο τουρισμού που σέβεται την ιστορία και την ταυτότητα των τόπων τους.

Διαβάστε ακόμη