Η Τουρκία αξιοποιεί μόλις το 10% του γεωθερμικού της δυναμικού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Επενδυτών Γεωθερμικών Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής (JESDER), Ουφούκ Σεντούρκ. Όπως ανέφερε, τα υπάρχοντα γεωθερμικά πηγάδια από μόνα τους θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο ώστε η χώρα να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λιθίου παγκοσμίως. Δημοσίευμα του Balkan Green Energy News δείχνει πως βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για τον προσδιορισμό της προσβασιμότητας σε πολύτιμα ορυκτά στα γεωθερμικά νερά της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Σεντούρκ, υπάρχουν ήδη περίπου χίλια πηγάδια από τα οποία αναβλύζουν 100.000 τόνοι νερού ανά ώρα, ενώ εντοπίζεται δυναμική για εξόρυξη λιθίου, καισίου, σεληνίου και πυριτίου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι καταρτίζεται μητρώο πηγαδιών που έχουν ανοιχτεί για την αναζήτηση πετρελαίου αλλά έχουν παραμείνει ανεκμετάλλευτα. Οι θερμοκρασίες φτάνουν έως και τους 150 βαθμούς Κελσίου και οι πηγές αυτές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης για 5.000 στρέμματα θερμοκηπίων. Ερευνητές εντόπισαν συγκέντρωση λιθίου 20 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) σε γεωθερμικά νερά της Τουρκίας.
Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Σμύρνης (İYTE) και το Πανεπιστήμιο Afyon Kocatepe, μαζί με τη Γερμανοτουρκική Ενεργειακή Συνεργασία, πραγματοποιούν εδώ και δύο χρόνια μελέτες για την ανάκτηση ορυκτών. Ο Σεντούρκ ανέφερε ότι σε μία πηγή στη Γερμανία έχουν βρεθεί 100 ppm λιθίου, ενώ στην Τουρκία εντοπίστηκαν 20 ppm. Το κόστος επένδυσης είναι σημαντικά χαμηλότερο όταν δεν απαιτείται ερευνητική γεώτρηση, καθώς το λίθιο μπορεί να εξάγεται από τα ήδη αναβλύζοντα γεωθερμικά νερά. Ο επικεφαλής της JESDER εκτίμησε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παράγει 35.000 τόνους λιθίου τον χρόνο, ενώ η παγκόσμια παραγωγή πέρυσι ανήλθε σε 36.000 τόνους. «Ακόμα κι αν εξάγουμε το 10%, θα είμαστε ανάμεσα στις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο», δήλωσε.
Προς το παρόν, οι ποσότητες λιθίου που εξάγονται από γεωθερμικά ύδατα είναι συμβολικές. Καθώς ο Σεντούρκ δεν έδωσε διευκρινίσεις, δεν είναι σαφές αν συγκρίνει το δυναμικό της χώρας με την απόδοση της απευθείας εξαγωγής λιθίου (DLE) ή με εξάτμιση από άλμη, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 10% και 25% αντίστοιχα από τη συνολική παγκόσμια παραγωγή 240.000 τόνων. Η υπόλοιπη προέρχεται από εξόρυξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ισοδύναμο ανθρακικού λιθίου (LCE) είναι σχεδόν πενταπλάσιο, ενώ περίπου το 5% των μπαταριών ιόντων λιθίου ανακυκλώνεται. Παρ’ όλα αυτά, η άμεση εξαγωγή λιθίου από το νερό έχει ασύγκριτα μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με την εξόρυξη.
Διαβάστε ακόμη